Ειδικοί σημειώνουν ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξάνονται σταθερά

Παρόλο που η πανδημία συνεχίζεται, ειδικοί σημειώνουν ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξάνονται σταθερά. Αυτή η τάση παρατηρείται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων στη χώρα αυξάνονται κατά 7,9% ετησίως. Αναλυτές της Grekodom Development αναφέρουν τα ίδια στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα για να αγοράσει κανείς ακίνητο στην Αθήνα το τρίτο τρίμηνο του 2021 έπρεπε να πληρώσει 9,8% περισσότερα από πέρυσι. Για να αγοράσει κανείς ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη, θα πληρώσει 8,7% περισσότερο από πέρυσι. Σε άλλες μεγάλες πόλεις, η τιμή των ακινήτων αυξήθηκε κατά 5,9% ενώ στην επαρχία – κατά 5,7%.

Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξάνονταν σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 4,3% και το δεύτερο τρίμηνο - κατά 6,2%. Κοιτάζοντας πίσω στο 2020, παρά το πάγωμα της αγοράς, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα ήταν 4,5% υψηλότερες από το 2019. Είναι ενδιαφέρον ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2020 τα ακίνητα μεταπώλησης είχαν υψηλή ζήτηση. Η άνοδος των τιμών της μεταπώλησης της αγοράς ακινήτων την περίοδο αυτή ήταν 8,2%, ενώ η αξία των νέων ακινήτων αυξήθηκε κατά 7,6%. Συνολικά, το 2020 τα νέα ακίνητα (που χτίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια) ήταν πιο ακριβά από τα παλαιότερα. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο, η μεταπώληση και τα πρωτογενή ακίνητα παρουσίασαν παρόμοιο ρυθμό ανάπτυξης 6,2%.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οι τιμές των ελληνικών ακινήτων επιβράδυναν ελαφρά την ανάπτυξή τους λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο, κατά το 2021 ο δείκτης παρουσίασε σταθερή άνοδο. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η αντικειμενική αξία ακινήτων στην Αθήνα υπολογίζεται σε 76,2 (ο δείκτης 100 παρατηρήθηκε το 2007). Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία η αντικειμενική αξία ακινήτων ήταν 63,9.

Οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη δεν ανέβηκαν ραγδαία, η έντονη ανάπτυξη παρατηρήθηκε μόλις στα μέσα του 2021. Η κρίση του κορωνοϊού επηρέασε τις τιμές και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα στα τέλη του 2020 θα μπορούσε να αποδειχθεί κερδοφόρα. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι τιμές μειώθηκαν, αλλά αυτή η τάση αντιστράφηκε σταδιακά το 2021. Σύμφωνα με το σχόλιο της διεθνούς έκδοσης των Financial Times, η άνοδος των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια και έλλειψη ακίνητης περιουσίας. Ταυτόχρονα, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται κατά 9,2% παγκοσμίως το 2021 (στοιχεία με βάση την ανάλυση της πραγματικής αγοράς σε 55 χώρες). Από το 2005, είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος ρυθμός.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις τρέχουσες προσφορές ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αθήνα

  1. Διώροφο διαμέρισμα 147 μ² στην Αθήνα
  2. Διαμέρισμα 123 μ² στην Αθήνα
  3. Διαμέρισμα 108 μ² στην Αθήνα
  4. Διαμέρισμα 96 μ² στην Αθήνα
  5. Διαμέρισμα 102 μ² στην Αθήνα
  6. Διαμέρισμα 88 μ² στην Αθήνα

Θεσσαλονίκη

  1. Διαμέρισμα 36 μ² στη Θεσσαλονίκη
  2. Διαμέρισμα 75 μ² στη Θεσσαλονίκη
  3. Διαμέρισμα 70 μ² στη Θεσσαλονίκη
  4. Διαμέρισμα 134 μ² στη Θεσσαλονίκη
  5. Διαμέρισμα 30 μ² στη Θεσσαλονίκη
  6. Διαμέρισμα 157 μ² στη Θεσσαλονίκη

Επικοινωνήστε με τους ειδικούς της Grekodom Development για περισσότερες πληροφορίες.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο