10 παράγοντες για μια κερδοφόρα ενοικίαση ακινήτου στην Ελλάδα

10 παράγοντες για μια κερδοφόρα ενοικίαση ακινήτου στην Ελλάδα 

Περιοχή 
Ο καθοριστικός παράγοντας σε μια κερδοφόρα μίσθωση είναι να καθορίσετε το ενδεχόμενο των ενοικιαστών σας στην περιοχή όπου αγοράζετε ακίνητο. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι διάσημη για τα πανεπιστήμια της, όπου η εκπαίδευση είναι δωρεάν ακόμη και για αλλοδαπούς. Και αν το διαμέρισμά σας βρίσκεται κοντά σε πανεπιστήμιο, οι φοιτητές θα επικρατήσουν μεταξύ των δυνητικών ενοικιαστών. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό το καλοκαίρι μια τέτοια κατοικία να είναι άδεια και να μην παρέχει εισόδημα. 
 
Μέσο ποσό ενοικίου στην περιοχή
Δεδομένου ότι το εισόδημα από ενοίκια θα είναι το κύριο εισόδημά σας, πρέπει να υπολογίσετε το μέσο ενοίκιο της εκάστοτε περιοχής. Θα πρέπει να καλύπτει πληρωμές υποθηκών, φόρους και άλλα έξοδα. Αξίζει επίσης να αναλυθεί πώς αυτό το ποσό μπορεί να αλλάξει τα επόμενα πέντε χρόνια. Για παράδειγμα, εάν αναμένεται να αυξηθούν οι φόροι, τότε τα προσιτά ακίνητα του σήμερα θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν στο μέλλον.  

Σχολεία
Εάν σχεδιάζετε να αγοράσετε ένα μεγάλο σπίτι για μια οικογένεια με παιδιά για ενοικίαση, πρέπει να λάβετε υπόψη την ποιότητα των τοπικών σχολείων. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αποφασίσετε ποτέ να πουλήσετε το σπίτι σας. Η έλλειψη καλών σχολείων κοντά δεν θα λειτουργήσει υπέρ σας. 

Έγκλημα 
Φυσικά, κανείς δεν θέλει να νοικιάσει ένα διαμέρισμα σε μια εγκληματική τοποθεσία. Στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, αξίζει να μάθετε τις στατιστικές εγκληματικότητας ανά περιοχή. Οι δείκτες βανδαλισμών και εγκληματικότητας θα είναι σημαντικοί. Μάθετε επίσης εάν η εγκληματική δραστηριότητα μειώνεται ή, αντίθετα, αυξάνεται. 


 
 
Αγορά Εργασίας
Ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει το κέρδος ενός σπιτιού ή διαμερίσματος είναι να βρίσκεστε σε ένα μέρος με πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες απασχόλησης. Για παράδειγμα, εάν ένα υποκατάστημα μιας μεγάλης εταιρείας άνοιξε πρόσφατα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τότε οι υπάλληλοί της πιθανότατα θα αναζητήσουν κατοικία εκεί. 

Εγκαταστάσεις 
Κάντε ένα μικρό ταξίδι στην περιοχή. Επισκεφθείτε πάρκα, μάθετε τη διαθεσιμότητα και την τοποθεσία των εστιατορίων, των γυμναστηρίων. Αξιολογήστε εάν οι στάσεις βρίσκονται κοντά σε πιθανές κατοικίες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες προσελκύουν τους ενοικιαστές. 

Φόροι ακινήτων
Ανάλογα με το πού βρίσκεται το ακίνητο, το ποσό του φόρου ακινήτων ποικίλλει στην Ελλάδα. Παράλληλα, ένας υψηλός φόρος δεν σημαίνει πάντα έλλειψη κέρδους, για παράδειγμα, εάν το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, όπου οι μακροχρόνιοι ενοικιαστές επιδιώκουν να εγκατασταθούν. Μαζί με αυτό, υπάρχουν επίσης μη ελκυστικά μέρη στη χώρα με σημαντικούς φόρους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει φορολογικά στοιχεία στην πόλη που σας ενδιαφέρει, συμπεριλαμβανομένου του αν ο φόρος ενδέχεται να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον. Θα είναι χρήσιμο να μιλήσετε με τους ιδιοκτήτες σπιτιών στην κοινότητα. 

Μελλοντική ανάπτυξη 
Μάθετε πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του τόπου που σας ενδιαφέρει στο εγγύς μέλλον.  Εν τω μεταξύ, ένας μεγάλος αριθμός επιπλέον νέων κατοικιών μπορεί να ανταγωνιστεί την ιδιοκτησία σας. 

Αριθμός προσφορών ενοικίασης 
Εάν υπάρχουν πάρα πολλές προσφορές ενοικίασης στην περιοχή, θα μπορούσε να είναι ένα εποχικό φαινόμενο ή ένα σημάδι παρακμής. Σε κάθε περίπτωση, ένας μεγάλος αριθμός κενών χώρων κατοικίας αναγκάζει πάντα τους ιδιοκτήτες του να μειώνουν τα ενοίκια προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Το αντίθετο μοτίβο λειτουργεί επίσης: η ενοικίαση στην Ελλάδα θα είναι πιο κερδοφόρα εάν υπάρχει έλλειψη προσφορών από ιδιοκτήτες σπιτιών σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. 

Φυσικές καταστροφές 
Ένα άλλο στοιχείο δαπανών που θα πρέπει να αφαιρεθεί από το εισόδημά σας από ενοίκια είναι η ασφάλιση. Εάν η περιοχή κινδυνεύει από σεισμούς ή πλημμύρες, το κόστος ασφάλισης μπορεί να μειώσει σημαντικά το εισόδημα από ενοίκια. 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο