Η Ελλάδα σημειώνει νέο εγχώριο ρεκόρ σε ξένες επενδύσεις στον χώρο του ακινήτου

Η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ επενδύσεων ακινήτων το 2019, με τους ξένους να επενδύουν 1,45 δισ. ευρώ σε τετραγωνικά μέτρα στη χώρα σε διάστημα 12 μηνών. Το 2022 καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 1,98 δισ. ευρώ, σχεδόν 40% πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, με το 4ο τρίμηνο να είναι ακόμα πιο κερδοφόρο.

Τα χρόνια της πανδημίας και του λοκντάουν δεν αποδείχθηκαν και τα πιο κερδοφόρα για τον χώρο των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ενώ ο κόσμος βρισκόταν σε παύση, πολλοί ήταν αυτοί που δεν τόλμησαν να ξοδέψουν χρήματα για την αγορά κατοικίας στο εξωτερικό. Το 2022 όμως η κατάσταση άλλαξε ριζικά, οι ξένοι επενδυτές ξόδεψαν σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε τετραγωνικά μέτρα στην Ελλάδα, 68% πιο πάνω από ό,τι το 2021.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο όγκος των επενδύσεων κατά τη διάρκεια του έτους δεν ήταν σταθερός. Η ανακοίνωση των αλλαγών στους όρους του προγράμματος Golden Visa είχε τεράστιο αντίκτυπο, καθώς μετά από αυτό η εισροή των ξένων χρημάτων στον προϋπολογισμό της χώρας αυξήθηκε αισθητά. Κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2022, οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων ανήλθαν σε 698,5 εκατ. ευρώ - 84% περισσότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και σχεδόν όσες και κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων τριμήνων του έτους.

Δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το πόσοι άνθρωποι αποφασίζουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα για να μετακομίσουν και πόσοι αποφασίζουν να το νοικιάσουν για βραχυχρόνια μίσθωση. Η Golden Visa με όλα της τα πλεονεκτήματα, καθώς και η ζήτηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μια χώρα με έντονη παρουσία στην τουριστική βιομηχανία, αποτέλεσαν τον καθοριστικό παράγοντα του ρεκόρ αύξησης ζήτησης ακινήτων από τους ξένους υπηκόους.

Επίσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία και η παράλληλη κυριολεκτικά εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για τουριστικούς προορισμούς επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης για ακίνητα στην Ελλάδα. Οι σχετικά χαμηλές τιμές για την αγορά κατοικίας και οι σταθερά αυξανόμενες τιμές για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των ενδιαφερόμενων που προτίθενται να επενδύσουν στον τομέα των ακινήτων, όχι απαραίτητα για την Golden Visa, αλλά και για την αύξηση της αξίας του κεφαλαίου.  

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο