Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα για αλλοδαπούς: γενικές πληροφορίες

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα για τους αλλοδαπούς είναι εντελώς δωρεάν, χρειάζεται μόνο να πληρώσετε για τον πρώτο χρόνο εκμάθησης της γλώσσας - από 700 ευρώ - και για διαμονή. Ακόμη και αυτή η σχετικά μικρή επένδυση στην εκπαίδευση αποδίδει με δωρεάν γεύματα στη φοιτητική εστία και ειδικές παροχές: ταξίδια, επισκέψεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσεία. Ταυτόχρονα, η διαθεσιμότητα και η κρατική υποστήριξη των φοιτητών είναι βαρύνουσα, αλλά μακριά από τα μόνα επιχειρήματα υπέρ της εισαγωγής σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα

Η Ελλάδα διαθέτει δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλα αυτά υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όμως, παρόλο που η χώρα αναγνώρισε το 2012 την ισότητα των διπλωμάτων από κρατικά (παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση) και ιδιωτικά (με αμοιβή) πανεπιστήμια, είναι πιο δύσκολο για τους πτυχιούχους μη κρατικών κολεγίων και πανεπιστημίων να βρουν δουλειά. Το μόνο σημαντικό πλεονέκτημα της φοίτησης σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα για αλλοδαπούς είναι η αγγλόφωνη εκπαίδευση. Στα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τα περισσότερα μαθήματα διδάσκονται στα ελληνικά, με εξαίρεση ορισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Τα επίπεδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο ευρωπαϊκό σύστημα:

  • Προπτυχιακό - από 6-8 εξάμηνα, στην ιατρική - από 12 εξάμηνα.
  • Μεταπτυχιακό - 2-4 εξάμηνα.
  • Διδακτορικό - 6 εξάμηνα.

Η δομή της ελληνικής εκπαίδευσης ανταποκρίνεται στα παγκόσμια πρότυπα, αλλά η ίδια η προσέγγιση είναι λίγο διαφορετική σε λεπτομέρεια από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν η Αρχαία Ελλάδα που κάποτε έγινε το λίκνο της επιστημονικής και φιλοσοφικής σκέψης και στον 21ο αιώνα διατηρούνται πολλές φοιτητικές παραδόσεις σε μια χώρα με μεγάλη ιστορία. Η ίδια γενική προσβασιμότητα της εκπαίδευσης, που εκδηλώνεται όχι μόνο στο ότι είναι δωρεαν. Όλοι μπορούν να έρθουν σε μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο, γι 'αυτό δεν είναι απαραίτητο να εγγραφούν σε ένα μάθημα, και επομένως συχνά στην τάξη, μαζί με φοιτητές, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι όλων των ηλικιών που θέλουν απλώς να ακούσουν τον καθηγητή.

Η γνώση στα ελληνικά πανεπιστήμια αξιολογείται σε δεκαβάθμια κλίμακα. Για να πιστωθεί η εργασία, ο μαθητής πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 βαθμούς για αυτήν, ενώ η βαθμολογία μπορεί να είναι κλασματική και το 8,5 είναι ήδη «άριστο» αποτέλεσμα. Οι τρέχουσες εργασίες, ως επί το πλείστον ανεξάρτητες, είναι εισαγωγές σε εξετάσεις που διεξάγονται κάθε εξάμηνο. Υπάρχουν δύο εξάμηνα ετησίως: φθινόπωρο-χειμώνα - από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο, και άνοιξη - από Φεβρουάριο έως Ιούνιο. Σε ποια μορφή θα εξετάσει τους φοιτητές, το πανεπιστήμιο αποφασίζει κατά την κρίση του. Για επιτυχείς εξετάσεις, οι μαθητές συγκεντρώνουν φοιτητικά δάνεια - όλα στο πλαίσιο των κανόνων του συστήματος της Μπολόνια.

 

5 επιχειρήματα υπέρ της απόκτησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα

  • Στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κάθε φοιτητής διαμορφώνει ανεξάρτητα το δικό του πρόγραμμα, ορίζει τις ημερομηνίες επιτυχίας των εξετάσεων, επιλέγει μαθήματα επιλογής και αναζητά τρόπους να εμπλακεί σε επιστημονική ή οποιαδήποτε πρακτική δραστηριότητα προς την κατεύθυνση που έχει επιλέξει το συντομότερο δυνατό. Αυτό δίνει μια κάποια ελευθερία δράσης και λόγω της διεπιστημονικής προσέγγισης, οι απόφοιτοι έχουν υψηλή ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας, σε επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες.
  • Μπορείτε να σπουδάσετε δωρεάν, εξάλλου, οι εστίες στα πανεπιστήμια είναι καλά τροφοδοτημένες και μια ειδική φοιτητική κάρτα παρέχει προνόμια για ταξίδια και διασκέδαση. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το κόστος ζωής στη χώρα, η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κοστίσει λιγότερο από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Γενικά η ζωή στην Ελλάδα για τους φοιτητές είναι αρκετά άνετη και ανέξοδη.
  • Ένας αλλοδαπός υποψήφιος δεν χρειάζεται να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις, αρκεί να προσκομίσει στην επιτροπή εισαγωγής επικυρωμένη μετάφραση στα ελληνικά πιστοποιητικού πλήρους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν είναι καν απαραίτητο να γνωρίζουν ελληνικά για εισαγωγή - δίνεται στους ξένους ένας χρόνος για να μάθουν τη γλώσσα σε ειδικά αμειβόμενα μαθήματα στο πανεπιστήμιο.
  • Τα ελληνικά διπλώματα αναγνωρίζονται όχι μόνο στις χώρες της ΕΕ, αλλά σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, υπάρχει κάποια έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού εντός της χώρας, οπότε αν επιθυμείτε, μετά την αποφοίτησή σας, μπορείτε να βρείτε δουλειά και να μείνετε στην Ελλάδα με το δικαίωμα να αποκτήσετε βίζα εργασίας ή άδεια παραμονής.
  • Η Ελλάδα έχει άνετο κλίμα, μέτριες τιμές, σχετικά υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ανεπτυγμένη φοιτητική κοινότητα, είναι πιθανό μετά την αποφοίτησή σας να θέλετε να αγοράσετε ακίνητα εδώ και να μείνετε για να ζήσετε.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο