Τι θα συμβεί με την ελληνική αγορά ακινήτων στη νέα σεζόν: πέντε ζητήματα που προκαλούν ανησυχία

Η επικεφαλίδα: «5 ερωτήσεις για ...»

Ο συνομιλητής μας είναι ο Δαμιανός Σαχμπαζίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Grekodom Development, μιας εταιρείας που, παρά όλες τις περιπέτειες και τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη περίοδο του lockdown, κατάφερε να διατηρήσει τις ηγετικές της θέσεις στην αγορά development, τις πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι η ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία, όπως και η οικονομία της χώρας στο σύνολό της, αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες.

Έχουμε διαλέξει πέντε ερωτήσεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία σε άτομα των οποίων τα κεφάλαια και οι φιλοδοξίες τους επιτρέπουν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα. Παρακάτω - η πρόβλεψη του Δαμιανού Σαχμπαζίδη για τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων στο άμεσο μέλλον.

Τα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας σας ανάγκασαν να περιορίσετε τις συναλλαγές με ξένους πελάτες;

  • Φυσικά, κάποια επιβράδυνση είναι εμφανής, αλλά - η αγορά δεν έχει σταματήσει. Αν μιλάμε για την εγχώρια αγορά ακινήτων, η κατάσταση εδώ ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει: τα ελληνικά ακίνητα πωλούνται και αγοράζονται με την ίδια ενεργητικότητα. Είναι πιο δύσκολο με ξένους πελάτες, των οποίων οι προθέσεις να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Όπως γνωρίζουμε, από την αρχή του περασμένου έτους έχουν εισαχθεί πολύ σκληρά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Να τονίσουμε ότι, από τη μία πλευρά, δικαιολογήθηκαν: Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις συνέπειες της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, σήμερα η χώρα, σε συμμόρφωση με τις διεθνείς απαιτήσεις, εξακολουθεί να λειτουργεί σε καθεστώς lockdown, αν και κατά το περασμένο έτος ο βαθμός αυστηρότητας των μέτρων έχει αλλάξει.
  • Παρά την πολυπλοκότητα της κατάστασης, βρήκαμε μια συμβιβαστική λύση για τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, με άλλα λόγια για τους ξένους αγοραστές, εισάγοντας ειδικές προσκλήσεις για είσοδο στη χώρα για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας ακινήτων. Δεν θα πω ότι υπήρχαν πολλοί τέτοιοι πελάτες, αλλά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έναν ορισμένο αριθμό αγοραπωλησιών. Οι φόβοι των ίδιων των αγοραστών επίσης επηρέασαν τις αποφάσεις τους: πολλοί πιθανοί πελάτες δεν τόλμησαν να ταξιδέψουν λόγω πανδημικών κινδύνων.
  • Έχουν γίνει πιο ενεργές οι διαδικτυακές πωλήσεις. Φυσικά, είναι βολικό μόνο για αγοραστές που επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα και γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες διαφόρων περιοχών της χώρας. Εδώ ο αλγόριθμος έχει ως εξής: ο αγοραστής επιλέγει την ελληνική ακίνητη περιουσία από απόσταση και συντάσσει πληρεξούσιο στον δικηγόρο, ο οποίος εδώ, επιτόπου, πραγματοποιεί την αγοραπωλησία. Ως αποτέλεσμα, μετά την κατάργηση του lockdown, ο αλλοδαπός πολίτης θα έρθει στο νέο του σπίτι.

Έχει η πανδημία πλεονεκτήματα για τους πελάτες;

  • Πρώτα απ 'όλα – το πλήθος προσφορών για τα αξιοπρεπή ακίνητα στην Ελλάδα. Λόγω της μείωσης της ζήτησης, έχει αυξηθεί αρκετές φορές ο αριθμός των ακινήτων, τα οποία παλιότερα εξαφανίζονταν αμέσως σαν ζεστά κέικ, αλλά σήμερα είναι παρόντα για πολύ καιρό στις ιστοσελίδες, γεγονός που επιτρέπει στους πιθανούς αγοραστές να κάνουν μια ισορροπημένη επιλογή, επιλέγοντας το καλύτερο των καλυτέρων.
  • Δεύτερον - δεν υπήρξαν σοβαρές διαφορές στη θέση «ποιότητα-τιμή». Το εύρος τιμών για οποιαδήποτε ακίνητα παρέμεινε το ίδιο, δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε για πτώση των τιμών.
  • Ας σημειώσουμε και την ψυχολογική πλευρά: εφ’ όσον δεν υπάρχει πιθανότητα για συναντήσεις με τους εργολάβους και την επίσκεψη των ακινήτων, οι αγοραστές αναλύουν μεγαλύτερο αριθμό προτάσεων. Οι περιορισμοί κατέστησαν δυνατό να γίνουν οι μικρές διαπραγματεύσεις. Με άλλα λόγια, οι πιθανοί πελάτες έχουν αποκτήσει πλεονεκτήματα και είναι πολύ λογικό να τα χρησιμοποιούν.

Μπορείτε να αναφέρετε τους πιο δραστήριους αγοραστές ανά χώρα;

  • Οι πιο δραστήριοι μεταξύ αλλοδαπών αγοραστών είναι οι κάτοικοι της Βουλγαρίας, για τους οποίους το ελληνικό ακίνητο στις βόρειες περιοχές παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της γεωγραφικής του εγγύτητας: εάν υπάρχει ελεύθερη είσοδος, δεν είναι δύσκολο για αυτούς να φτάσουν στο ακίνητο με το δικό τους αυτοκίνητο.
  • Ο τοπικός πληθυσμός κυριαρχεί στην εγχώρια αγορά, ενώ στην ξένη αγορά κυριαρχούν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί πολίτες που επενδύουν στην Ελλάδα online. Κατά κανόνα, αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν επισκεφτεί επανειλημμένα τη χώρα και ξέρουν ακριβώς πού και τι είδους ακίνητα σκοπεύουν να αγοράσουν.

Ποιο είναι το μυστικό των ηγετικών θέσεων της Grekodom;

  • Η σταθερότητα της εταιρείας μας ως συνεργάτη αποδεικνύεται από το ότι ανήκουμε στη γνωστή εταιρεία «Mouzenidis Group», η σταθερότητα της οποίας είναι αναμφισβήτητη και οι δυνατότητές της επεκτείνονται. Τα γραφεία μας λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, η εταιρεία εκπροσωπείται σε 14 χώρες, έχουμε περίπου 2600 συνεργάτες στην Ευρώπη, την Ασία και την ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών). Είμαστε μια από τις λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Στην διάθεση του πελάτη είναι οι διαχειριστές, που μιλούν 15 γλώσσες, και ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών: από την επιλογή ενός ακινήτου έως τις υπηρεσίες που προσφέρονται μετά την πώληση (after sales services).

Ποιες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων τους επόμενους έξι μήνες;

  • Ελπίζουμε ότι η τουριστική περίοδος 2021 θα υπάρχει, το lockdown θα καταργηθεί και θα αρθούν τα εσωτερικά μέτρα καραντίνας. Υπάρχουν λόγοι για τέτοιες ελπίδες: Η Ελλάδα έχει τα αυστηρότερα μέτρα καραντίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άνοιγμα των συνόρων θα δώσει ώθηση στη δυναμική των πωλήσεων και, φυσικά, στην αύξηση των τιμών. Αλγόριθμοι που προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ενιαίου διαβατηρίου εμβολιασμού θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην πρόωρη ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας και, ως εκ τούτου, στο ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο