Το Κόμμα των Πρασίνων Κύπρου εισήγαγε νομοσχέδιο για την εισαγωγή πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης

Η Κυβέρνηση της Κύπρου κάθε χρόνο δίνει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα της συνετής χρήσης των πόρων. Έτσι, τον Απρίλιο του 2022, το τοπικό Κόμμα των Πρασίνων κατέγραψε και κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικά με την ενεργειακή απόδοση στα ακίνητα. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, πολύ σύντομα μπορεί να εμφανιστεί νόμος στην Κύπρο που απαιτεί από τους ιδιοκτήτες εμπορικών και οικιστικών ακινήτων να αποκτήσουν και να έχουν στη διάθεσή τους για παρουσίαση κατ' απαίτηση πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της εγκατάστασης. Το έναυσμα για τη δημιουργία και την υποβολή του νομοσχεδίου προς εξέταση αποτελεί η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικό πρόσωπο στην ανάπτυξη και παρουσίαση του νομοσχεδίου ήταν ο επικεφαλής των Πρασίνων της Κύπρου Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ο ίδιος και το κόμμα του προωθούν τη σημασία του υπολογισμού και της παρακολούθησης της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι περιβαλλοντολόγοι για να δικαιολογήσουν τη θέση τους, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στο άμεσο μέλλον μπορεί να γίνει ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την ανάγκη για εργασίες επισκευής και αποκατάστασης.

Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει επαρκές επίπεδο ενεργειακής απόδοσης θα είναι πιο διαφανείς για τους αγοραστές και τους ενοικιαστές σε θέματα προγραμματισμού κόστους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κτίρια που μόλις τίθενται σε λειτουργία ή έχουν υποστεί σημαντικές επισκευές και ανακατασκευές. Οι στατιστικές ακινήτων στην Κύπρο δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των κτιρίων, ακόμη και χωρίς υποχρεωτική πιστοποίηση, έχоυν υψηλή βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης.

Εκτός από την ειδοποίηση των ιδιοκτητών κτιρίων για την ανάγκη συντήρησης ή ανακαίνισης, ένας δείκτης ενεργειακής απόδοσης θα επιτρέψει στους αγοραστές και τους ενοικιαστές να έχουν μια πραγματική αίσθηση του κόστους συντήρησης και συντήρησης ενός ακινήτου τη στιγμή της συναλλαγής. Στο πλαίσιο της συνεχούς αύξησης των τιμών της ενέργειας, όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα στην Κύπρο (αυτό τους επιτρέπει να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Κύπρο με απλοποιημένο τρόπο) θα χρειαστούν πληροφορίες σχετικά με το πόσο θα τους κοστίσει η συντήρηση των αγορασμένων κτιρίων και κτίριο.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο