Η άνοδος των τιμών ενοικίασης στην Ελλάδα είναι λόγος για αγορά ακινήτων

Η άρση πολλών από τους περιορισμούς στα «γρήγορα» ταξίδια που συνόδευαν την πανδημία του COVID-19 έχει ήδη αποδώσει. Οι άνθρωποι που εκτιμούν τις υπαίθριες δραστηριότητες και τις νέες εμπειρίες έχουν επιστρέψει στον συνήθη τρόπο ζωής τους. Και πάλι, ξυπνώντας στη βροχερή Ρίγα ή το ομιχλώδες Ταλίν, αποφασίζουν αμέσως να πάνε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή τα ελληνικά νησιά για το Σαββατοκύριακο.

Το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός τους αποδεικνύεται από τη σφαίρα της ενοικίασης ακινήτων στην Ελλάδα. Ήδη στις αρχές Απριλίου, έγινε φανερό ότι το 2022 ο τζίρος της αγοράς βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών θα ήταν αρκετές φορές υψηλότερος από ό,τι είχε καταγραφεί πριν από την πανδημία.

Οι Έλληνες ειδικοί κάνουν λόγο για κέρδη άνω των 1,4 δισ. ευρώ.

Πριν από λίγο καιρό, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της BnB Greece, μιλώντας στο οποίο η Martha Wilson, κορυφαία αναλύτρια στο AirDNA που ερευνά τις ελληνικές αγορές, ανακοίνωσε εύγλωττα στοιχεία: σήμερα μπορούμε ήδη να μιλάμε για κάλυψη του 94,9% των δεικτών του 2019. Ως προς τη σύγκριση με το 2020, εδώ προβλέπονται 1,33 δισ. ευρώ (το 2020 - 790 εκατ. ευρώ).

Το ότι οι προοπτικές για τζίρο από βραχυχρόνιες μισθώσεις ελληνικών ακινήτων είναι οι καλύτερες στην Ευρώπη αποδεικνύεται από τον αριθμό των κρατήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες που έγιναν πριν την 1η Μαρτίου. Είναι ήδη 232% περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Ελλάδα προηγείται κάπως από την Πορτογαλία και εμφανώς μπροστά από την Κροατία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Πού σκοπεύουν να πάνε οι τουρίστες στις διακοπές και τα Σαββατοκύριακα;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς το ενδιαφέρον για κρατήσεις έχει εκτοξευθεί από την περασμένη τουριστική σεζόν:

  • Κρήτη - κατά 306%
  • Δωδεκάνησα – κατά 302%
  • Αθήνα - κατά 248%
  • Κυκλάδες - κατά 233%
  • Ιόνια Νησιά - κατά 230%.

Και αυτά είναι απλώς ενδείξεις «σοβαρής» κράτησης. Υπάρχουν και στατιστικά για αυθόρμητες διανυκτερεύσεις Ελλήνων καλεσμένων που ήρθαν για αρκετές ημέρες. Και εδώ τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: στα νησιά των Σποράδων η διανυκτέρευση έχει αυξηθεί κατά 26%, στην Πελοπόννησο κατά 19%, στην Αθήνα κατά 12%. Η φιλοξενία στις Κυκλάδες κοστίζει λίγο λιγότερο, αλλά η γενική τάση είναι προφανής: οι λάτρεις των συχνών επισκέψεων στη Μεσόγειο είναι πιο κερδοφόρο να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα παρά να ξοδέψουν χρήματα για ενοίκιο.

Και αυτή εξακολουθεί να είναι μια κατάσταση «pre-season»: η Martha Wilson προειδοποίησε ότι καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, όλα μπορούν να αλλάξουν. Εξάλλου, είναι τους καλοκαιρινούς μήνες που μειώνεται το 60% της ετήσιας ζήτησης, όταν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα δείχνουν να είναι πιο ευνοϊκές από το κόστος των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων.

Επιχείρηση ενοικίασης - ο λόγος για να αγοράσετε ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα

Μετά την ανάλυση της κατάστασης, πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά διαμερίσματος στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή τα ελληνικά νησιά είναι ένα εξαιρετικό επενδυτικό σχέδιο στην Ελλάδα. Ο ρυθμός ανάπτυξης που παρουσίασε η χώρα από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 δείχνει ότι τα έσοδα από τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ακινήτων που αγοράζονται στην Ελλάδα δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο