Νέο νομοσχέδιο ΕΝΦΙΑ: Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν έκπτωση φόρου το 2022

Με φόντο όσα συμβαίνουν στη χώρα και στον κόσμο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών στη διαδικασία υπολογισμού και καταβολής ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα – ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η πλειονότητα των πληρωτών ΕΝΦΙΑ το 2022 θα μπορεί να ξοδέψει περισσότερα για τη διατήρηση της ελληνικής ακίνητης περιουσίας και τη διατήρηση του δικού της πλούτου λόγω του ότι θα εξοικονομήσει φόρους.

Ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνεται στους φόρους ακινήτων στην Ελλάδα από το 2012. Στη συνέχεια, η προσέγγιση εμφανίστηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για οικονομική βοήθεια σε μια χώρα σε κρίση. Η προσέγγιση της φορολογίας αλλάζει συνεχώς, κυρίως υπέρ της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών μη πολυτελών ακινήτων.

Την άνοιξη του 2022, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο που εισάγει μια σειρά από αλλαγές στη διαδικασία των δεδουλευμένων ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ιδιοκτήτες φθηνών ακινήτων θα λάβουν σημαντική έκπτωση, ενώ ένα μικρό ποσοστό των μεμονωμένων φορολογουμένων που κατέχουν ελίτ οικιστικές και μη κατοικίες θα αντιμετωπίσει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, το προτεινόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αλλαγή της κατανομής της φορολογικής επιβάρυνσης στον ΕΝΦΙΑ προβλέπει αύξηση των πληρωμών σε σχέση με το 2021 για το 6% των ιδιοκτητών ακινήτων στη χώρα. Την ίδια ώρα, ο κύριος όγκος των πληρωτών -πάνω από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι- θα λάβει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

  • Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6,2 εκατομμύρια πληρωτές ΕΝΦΙΑ.
  • Περίπου 900 χιλιάδες πληρωτές δεν θα επηρεαστούν καθόλου.
  • 320 χιλιάδες πληρωτές το 2022 θα πληρώσουν περισσότερα από ό,τι το 2021.
  • 4,98 εκατομμύρια πληρωτές θα αντιμετωπίσουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Μεταξύ άλλων, μετά την υιοθέτηση των αλλαγών θα αυξηθεί το κατώτερο όριο για την αξία των ακινήτων που εμπίπτουν στο προηγουμένως εκδοθέν έγγραφο περί παροχής έκπτωσης τριάντα τοις εκατό. Έτσι, μέχρι το 2021 το δικαίωμα έκπτωσης 30% στον ΕΝΦΙΑ ίσχυε μόνο για αντικείμενα αξίας έως 60 χιλ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων, από το 2022 το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στις 100 χιλ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο φόρος ακίνητης περιουσίας αξίας από 100.001 χιλ. ευρώ έως 150 χιλ. ευρώ θα υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη έκπτωση 25%.

Μια άλλη καινοτομία θα είναι η δυνατότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε δέκα ισόποσες δόσεις. έως το 2021, η πληρωμή επιτρεπόταν να αναλυθεί μόνο σε έξι δόσεις. Πιστεύεται ότι με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα, η χώρα θα μπορέσει να γίνει πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές και όσους σχεδιάζουν να μετακομίσουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο