Η Ελλάδα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης περιμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει θετική επίδραση στην οικονομία της χώρας. Επίσης, για τους ίδιους σκοπούς, το 2020/21 θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπούς, ιδίως για ξένους επενδυτές, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους, καθώς και για Έλληνες που επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά την οικονομική κρίση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για σταδιακή μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θεσπίστηκε το 2014 και το 2022 η ηγεσία της χώρας υπόσχεται επίσημα να τον μειώσει κατά 13% σε μόνιμη βάση.

«Μια απόφαση δίκαιη για την κοινωνία και επωφελής για την οικονομία»,  ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 4223/2013 του 2014, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεούνται να καταβάλλουν κάθε χρόνο έναν ενιαίο φόρο ακινήτων ΕΝΦΙΑ στο ελληνικό δημόσιο ταμείο. Για τη στήριξη των νοικοκυριών, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.

Παράλληλα με την υπόσχεση για μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός μοιράστηκε σχέδια για αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο του 2022 και αναφέρθηκε στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν κάτι αναμενόμενο. Το 2021, λόγω του παγκόσμιου lockdown, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα έλαβαν κρατικά οφέλη. Ο αριθμός των αιτήσεων από εκείνους που, λόγω της πτώσης των εισοδημάτων, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πληρώσουν φόρους εγκαίρως και πλήρως, αποδείχθηκε τόσο υψηλός που η ηγεσία της χώρας άρχισε να αναθεωρεί ενεργά τους φορολογικούς συντελεστές.

Αξίζει να δούμε το ιστορικό της φορολογικής νομοθεσίας της χώρας, καθώς γίνεται σαφές ότι οι φόροι ακινήτων στην Ελλάδα ενημερώνονται διαρκώς προκειμένου να ρυθμιστεί η φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών και να στηριχθεί η οικονομία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό καθιστά την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έναν κερδοφόρο τρόπο για πολλούς να επενδύσουν σε μια αγορά που μπορεί να ανακάμψει σχετικά γρήγορα, εν μέρει χάρη στην έξυπνη προσέγγιση της κυβέρνησης για την υποστήριξη πολιτών και φορολογικών κατοίκων.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο