Τα ακίνητα στην Κύπρο συνεχίζουν να ανεβαίνουν σε αξία

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στα τέλη του 2021 θα ευχαριστήσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κύπρο, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές για σπίτια και διαμερίσματα. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη ήταν 1,2%. Σύμφωνα με ειδικούς, το 2021 η κυπριακή αγορά ακινήτων έχει προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη στη στέγαση.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου το 2021 κατέγραψε αύξηση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων στη δημοκρατία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, αυξήθηκαν κατά 0,5%, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έτους - κατά 1,2%. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, η αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα ήταν αυτή οδήγησε σε τέτοια αποτελέσματα. Οι συντάκτες της έκθεσης πρότειναν ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ενθάρρυνε τους κατοίκους των οικογενειών της Κύπρου να αγοράσουν διαμερίσματα ως πρώτη κατοικία. Από την άλλη, η επιθυμία των Κυπρίων να γίνουν ιδιοκτήτες της περιουσίας τους ενισχύθηκε από το αυξημένο κόστος ενοικίου.

Οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο έχουν αυξηθεί άνισα τόσο σε τρίμηνο όσο και σε ετήσια βάση. Έτσι, σε Λευκωσία και Λεμεσό, υποχώρησαν κατά 0,3% ανά τρίμηνο. Την ίδια περίοδο, τα αρχοντικά σε Αμμόχωστο, Πάφο και Λάρνακα αυξήθηκαν σε τιμές - κατά 0,7%, 1,5% και 2,1%. Σε ετήσια βάση, η εικόνα είναι διαφορετική. Τα σπίτια σε Λευκωσία και Αμμόχωστο έγιναν φθηνότερα κατά 1,2% και 0,7%, αντίστοιχα. Στην Πάφο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1%. Και στη Λάρνακα και τη Λεμεσό - κατά ρεκόρ 2,9% σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Αλλά οι τιμές των διαμερισμάτων επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας: αυξήθηκαν παντού εκτός από την Αμμόχωστο. Εδώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, το κόστος των διαμερισμάτων μειώθηκε κατά 0,2%. Αλλά και στην Αμμόχωστο, οι τιμές από έτος σε έτος παρουσίασαν αύξηση 4,9%. Σε όλες τις άλλες περιοχές, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν σταθερά τόσο το τρίμηνο όσο και το έτος. Έτσι, στην Πάφο η τιμή αυξήθηκε κατά 1,7% και 3,6%, αντίστοιχα, στη Λεμεσό - κατά 0,8% και 3,9%, στη Λευκωσία - κατά 0,7% και 2,4%, στη Λάρνακα - κατά 0,7% και 5,5%.

Η Κεντρική Τράπεζα συνδέει την αύξηση του κόστους των διαμερισμάτων και των ιδιωτικών κατοικιών με την αυξημένη εγχώρια ζήτηση. Οι Κύπριοι άρχισαν ενεργά να αποκτούν κατοικίες στο ακίνητο, και αυτό ώθησε τις τιμές προς τα πάνω. Οι ξένοι δεν έχουν ακόμη ισχυρή επιρροή στην αγορά ακινήτων, επιδεικνύοντας σταθερή ζήτηση. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάργηση της ιθαγένειας με επενδυτικό πρόγραμμα έχει αυξήσει την εστίασή τους στην οικονομικά προσιτή στέγαση.

 

Το Telegram είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να σας ενημερώνουμε γρήγορα και σύντομα για τα νέα,
επιχειρήσεις, ακίνητα, άδεια παραμονής σε Ελλάδα και Κύπρο!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο 
Telegram "Grekodom Development"
και μείνετε ενημερωμένοι με όλα τα τελευταία γεγονότα:

https://t.me/grekodom

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο