Αλλοδαποί και Έλληνες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ξένες τραπεζικές κάρτες για να πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα

Μέχρι πρόσφατα, όλες οι πληρωμές που απευθύνονταν στο ελληνικό δημόσιο - τέλη, πληρωμές φόρων, διάφοροι δασμοί - μπορούσαν να γίνονται μόνο με τραπεζικές κάρτες που είχαν εκδοθεί στη χώρα. Αυτή η κατάσταση πολύ συχνά προκαλούσε δυσκολίες και οδηγούσε σε μεγάλη απώλεια  χρόνου.

Για παράδειγμα, οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα όταν προσπαθούσαν να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς εάν δεν υπήρχε ελληνική κάρτα. Ή, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός γιοτ που ήταν αγκυροβολημένο σε ελληνικό λιμάνι έπρεπε να ξοδέψει πολύ χρόνο για να πληρώσει τα τέλη ελλιμενισμού εάν δεν είχε ούτε μια τραπεζική κάρτα στην Ελλάδα. Σήμερα, ευτυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και το αντιμετωπίζει.

Προβλέπεται ότι στο πολύ άμεσο μέλλον τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαποί θα μπορούν να πληρώνουν δασμούς, φόρους και άλλα τέλη μέσω τραπεζικών καρτών που έχουν εκδοθεί σε άλλες χώρες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η ανεξάρτητη ελληνική κρατική αρχή εσόδων έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το κοινό και υπόσχεται εντός 15 ημερών να επιλέξει έναν ανάδοχο για να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι έως τον Απρίλιο του 2022 το έργο θα υλοποιηθεί και οι πληρωμές προς το κράτος θα είναι διαθέσιμες όχι μόνο μέσω ελληνικών τραπεζικών καρτών, αλλά και μέσω ξένων, χρεωστικών και πιστωτικών.

Μια τέτοια καινοτομία είναι πολύ σημαντική αυτή την περίοδο, όταν οι αρχές αναμένουν αύξηση της ροής ξένων επενδυτών. Έργα για την κατασκευή εμπορικών ακινήτων υλοποιούνται ενεργά στην Αθήνα και η Ελλάδα έχει εκδώσει «χρυσές βίζες» για μια μεγάλη περίοδο.

Τι ευκαιρίες θα προσφέρει το υλοποιούμενο έργο; Για παράδειγμα, οι Έλληνες που ζουν εκτός της χώρας και επιθυμούν να πληρώσουν ένα τέλος μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν το Taxisnet για να πληρώσουν ή μπορούν να πάνε στην εφορία και να πληρώσουν μέσω τερματικών PoS, ενώ σε ποια χώρα εκδόθηκε η τραπεζική κάρτα, δεν θα έχει σημασία πια. Θα γίνει επίσης ευκολότερο για όσους επιθυμούν να πληρώσουν τέλη ελλιμενισμού στα ελληνικά λιμάνια - θα είναι δυνατή και η πραγματοποίηση πληρωμών μέσω PoS.

Για την υλοποίηση του έργου, οι ελληνικές αρχές πρόκειται να ξεκινήσουν τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της IAPR (εταιρείας που ειδικεύεται στην ψηφιακή επεξεργασία και την αναγνώριση εικόνας) και ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Κύριο έργο του αδειοδοτημένου παρόχου στο πλαίσιο του υπό εξέταση θέματος είναι η λήψη και διεκπεραίωση οικονομικών συναλλαγών με κάρτες ξένων τραπεζών για λογαριασμό της IAPR.

Μέχρι πρόσφατα, η IAPR, με την υποστήριξη της Interbank Systems SA (DIAS), δούλευε είτε με φυσική παρουσία (Card Present) είτε χωρίς αυτήν (e-POS – Card not Present). Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 250 ηλεκτρονικές μεταφορές στο δίκτυο της εταιρείας. Αναμένεται σημαντική διόρθωση του δικτύου - θα προστεθούν κινητά και σταθερά τερματικά, τα οποία θα δώσουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες σε όποιον θέλει να πληρώσει φόρο, δασμό ή τέλος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και άνετα.

Πηγή: Ekathimerini

 

Το Telegram είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να σας ενημερώνουμε γρήγορα και σύντομα για τα νέα,
επιχειρήσεις, ακίνητα, άδεια παραμονής σε Ελλάδα και Κύπρο!


Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο 
Telegram "Grekodom Development"
και μείνετε ενημερωμένοι με όλα τα τελευταία γεγονότα:


https://t.me/grekodom

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο