Ακίνητα στη Λεμεσό. Στατιστική

Η Κύπρος φημίζεται για το ήπιο κλίμα, τη νόστιμη κουζίνα και την ευκολία αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία WIRE, πάνω από 100.000 ακίνητα έχουν πουληθεί στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αποκτηθεί από αλλοδαπους. Η Λεμεσός πρωτοστατεί στις πωλήσεις ακινήτων: στους τρεις δήμους της, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 14 χιλιάδες συναλλαγές για συνολικό ποσό άνω των 6 δισ. ευρώ.

Η μέση τιμή αγοράς ακινήτων στην Κύπρο κυμαίνεται από 110 χιλιάδες έως 314 χιλιάδες ευρώ. Στη Λεμεσό η μέση τιμή είναι περίπου 179 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, η ζήτηση για ακίνητα στη Λεμεσό αυξάνεται κάθε χρόνο. Μόνο στην πόλη της Λεμεσού πραγματοποιήθηκαν περίπου 8 χιλιάδες συναλλαγές ακινήτων σε 5 χρόνια.

Παρά την πανδημία, το 2021 έχει αποδειχθεί μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά για την κυπριακή αγορά ακινήτων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανοδική τάση της ζήτησης θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Γενικά, η ζήτηση για ακίνητα στην Κύπρο βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών. Αν και ήταν μεγαλύτερο μέχρι το 2008, δίνει ελπίδες για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στα διαμερίσματα που βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων. Οι Κύπριοι έχουν γίνει επίσης πιο ενεργοί στην αγορά κατοικιών στα προάστια. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του αριθμού των πωλήσεων έπαιξε το πρόγραμμα κινήτρων για νεαρά ζευγάρια, το οποίο καθιστά δυνατή τη λήψη επιδότησης για την αγορά κατοικίας ύψους 1,5% για τέσσερα χρόνια. Ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων τόσο λόγω της αύξησης των τιμών στα οικοδομικά υλικά, όσο και λόγω της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων του νησιού.

Οι κύριοι αγοραστές ακινήτων στην Κύπρο είναι Κύπριοι, καθώς και πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της Ε.Ε. Όμως το ενδιαφέρον από υπηκόους τρίτων χωρών έχει ελαφρώς μειωθεί λόγω της ακύρωσης της ιθαγένειας από επενδυτικό πρόγραμμα.

Τα στατιστικά στοιχεία των πωλήσεων ακινήτων στη Λεμεσό για το 2021 μιλούν με σιγουριά για την αυξανόμενη ζήτηση, η οποία είναι πιο πιθανό να συνεχιστεί το 2022. Τα ακίνητα στην Κύπρο σήμερα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επενδύσετε τα κεφάλαιά σας: σε διάστημα 10 ετών, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 85%. Το 2021, εμφανίστηκαν πολλά νέα, ενδιαφέροντα έργα από κορυφαίες ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες. Όταν αγοράζετε ένα διαμέρισμα υπό κατασκευή, μπορείτε να εξοικονομήσετε ένα σημαντικό ποσό.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο