Διεθνείς επιχειρήσεις εισέρχονται στην Ελλάδα

Η Ελλάδα γίνεται και πάλι μια ελκυστική για επενδύσεις χώρα. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η Cisco, η Volkswagen, η Pfizer, η SAP, η Tesla, η eBay και η Amazon. Πριν από περίπου ένα χρόνο ξεκίνησαν να προσφέρουν κερδοφόρα και πολλά υποσχόμενα έργα στον ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κάποιοι από αυτούς απλώς ανακαλύπτουν τη χώρα, άλλοι αυξάνουν την παρουσία τους.

Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις στην Ελλάδα. Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει πιο άνετο επιχειρηματικό περιβάλλον, η κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το διοικητικό σύστημα, μειώνοντας έτσι σημαντικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Η πολιτική μεγιστοποίησης της επιχειρηματικότητας αναμένεται να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των επενδυτών.

Τα περισσότερα από τα προτεινόμενα έργα είναι υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση όχι μόνο για εργαζομένους, αλλά και για μηχανικούς, επιστήμονες και ειδικούς πληροφορικής. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να σταματήσει ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί η αποστράγγιση του πνευματικού ανθρώπινου δυναμικού.

Cisco

Η Cisco θα ιδρύσει σύντομα ένα διεθνές κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης στον ψηφιακό τομέα στη Θεσσαλονίκη. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 12 εκατ. ευρώ. Το κύριο καθήκον του κέντρου είναι να εισαγάγει τις τεχνικές και πληροφοριακές λύσεις της Cisco σε βασικούς τομείς: υγειονομική περίθαλψη, κατασκευή υποδομών, οργάνωση της ζωής σε οικισμούς ανθρώπων, τουρισμός κ.λπ.
Λόγω της βολικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, η Cisco θα μπορεί να υλοποιήσει παρόμοια έργα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Volkswagen

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη του «πράσινου» τομέα της οικονομίας. Μαζί με τη Volkswagen, η χώρα ξεκίνησε ένα πιλοτικό έργο για τον οικολογικό μετασχηματισμό του νησιού της Αστυπάλαιας. Ο εταιρία παρείχε ήδη μια παρτίδα οχημάτων και μια ηλιακή μονάδα ισχύος 3 μεγαβάτ θα κατασκευαστεί το 2023. Θα αντικαταστήσει εν μέρει τις επιβλαβείς για το περιβάλλον γεννήτριες ντίζελ, καλύπτοντας το 60% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια και παρέχοντας «πράσινη» ενέργεια στα ηλεκτρικά οχήματα.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις ανακοίνωσαν το ύψος της επένδυσης (κάθε πλευρά επενδύει 10 εκατομμύρια ευρώ) και υποσχέθηκαν να ολοκληρώσουν τον μετασχηματισμό έως το 2026. Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 5.000 τόνους.

traction.gr

Amazon

Ο διακομιστής Amazon CloudFront Edge δρομολογήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του παγκόσμιου ηγέτη στο διαδικτυακό εμπόριο. Έγινε ένας βασικός σύνδεσμος που ενώνει τις τοποθεσίες της Amazon στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε ένα ενιαίο δίκτυο.
Η εταιρεία και οι εξουσιοδοτημένες κρατικές δομές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της ψηφιοποίησης, της ανάπτυξης τεχνολογιών πληροφορικής, της κατασκευής κατάλληλων υποδομών κ.λπ.

OT.gr Newsroom

Pfizer

Με πρωτοβουλία του αμερικανικού κολοσσού των φαρμακευτικών, άνοιξαν δύο διεθνή κέντρα στη Θεσσαλονίκη. Το ένα ασχολείται με επιχειρηματικές δραστηριότητες και συναφείς υπηρεσίες, ενώ το άλλο με την ανάπτυξη νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Η Pfizer επένδυσε 650 εκατομμύρια ευρώ.
Με το άνοιγμα των κέντρων της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκαν 700 επιπλέον θέσεις εργασίας για υψηλά καταρτισμένο προσωπικό. Πενήντα από αυτούς θα ήταν Έλληνες με εμπειρία στο εξωτερικό, πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους με τους συναδέλφους τους.

greekreporter.com


Οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021 θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ. Αυτή η ταχεία εξέλιξη αναμένεται να τονώσει τη δραστηριότητα των ακινήτων και τις τιμές των ακινήτων.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο