Στην Κύπρο ο αριθμός αγοραπωλησιών ακινήτων έχει αυξηθεί.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2021 η Κυπριακή Δημοκρατία είδε μια πολύ αισθητή αύξηση στις πωλήσεις βιλών, διαμερισμάτων, εξοχικών κατοικιών και αν συγκρίνουμε τα στοιχεία με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020-οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 31%. Αλλά αν συγκρίνουμε  το πρώτο εξάμηνο του 2019 (μέχρι τον Ιούλιο), τότε οι πωλήσεις, αντίθετα, είχαν μειωθεί κατά 17%. 

Με τι συνδέουν οι ειδικοί τέτοια άλματα στην κυπριακή αγορά ακινήτων; Ποιο είναι το μερίδιο των πωλήσεων από το συνολικό ποσό των αγορών ακινήτων που πραγματοποιούνται από αλλοδαπούς πολίτες; Πόσο πιο ελκυστική είναι η κυπριακή αγορά ακινήτων για τους ξένους σήμερα; 

Κυπριακές συναλλαγές ακινήτων: αριθμοί και γεγονότα 

Το 2021 το Τμήμα Κτηματολογίου Κύπρου κατέγραψε 5.365 συναλλαγές αγοράς και πώλησης ακινήτων - έναντι 4.097 συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του 2020 και 6.456 συναλλαγών για την ίδια περίοδο το 2019. 

Το 2021 τα περισσότερα από τα σπίτια που αγοράστηκαν ήταν στη Λεμεσό και ολοκληρώθηκαν 1.673 συναλλαγές. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Λευκωσία, όπου καταχωρήθηκαν 1.582 ακίνητα. Η Πάφος βρίσκεται στην τρίτη θέση με 904 συμβόλαια και η τέταρτη θέση δικαιωματικά πηγαίνει στη Λάρνακα όπου πραγματοποιήθηκαν 843 συναλλαγές. 

Οι ειδικοί εξηγούν την αύξηση των συναλλαγών ακινήτων στην τρέχουσα περίοδο χρέωσης από τη στασιμότητα της αγοράς ακινήτων το προηγούμενο έτος 2020. Το 2020 ήταν ένα πολύ δύσκολο έτος για πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας ακινήτων, καθώς η πανδημία επηρέασε αρνητικά τους ανθρώπους και τις οικονομικές δυνατότητες τους. Αξίζει να αναφερθούν και αυτά τα καθαρά τεχνικά ζητήματα: για παράδειγμα, το Τμήμα Κτηματολογίου έχει εργαστεί εξ αποστάσεως για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιπλέον, οι πτήσεις διακόπηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα  

Το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2021 (δηλαδή 1.753 συμβάσεις) πραγματοποιήθηκαν από ξένους πολίτες. Κατά την ίδια περίοδο του 2020, οι αλλοδαποί αγόρασαν 1.660 ακίνητα και το προηγούμενο έτος- 2.902 ακίνητα. 

Αν λάβουμε υπόψη τα τελευταία 13 χρόνια, τότε η πιο «καλή» χρονιά ήταν το 2018 - κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ξένοι πραγματοποίησαν ρεκόρ αγοράς ακινήτων - 47,25% του συνολικού αριθμού συναλλαγών. Οι λιγότερες συναλλαγές - 21,55% έγιναν το 2009. 

Οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο δεν σταματούν ποτέ να αυξάνονται 

Οι ειδικοί 
πιστεύουν ότι οι πωλήσεις στην κυπριακή αγορά ακινήτων θα αυξηθούν μόνο στο μέλλον. Πιθανώς, το μερίδιο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από ξένους πολίτες θα αυξηθεί επίσης. Άνετο κλίμα, απίστευτη ομορφιά της φύσης, χαμηλές τιμές για στέγαση, ένα ευρύ φάσμα προτάσεων και επιλογών - αυτές είναι μόνο μερικές από τις προϋποθέσεις, που καθιστούν την κυπριακή ιδιοκτησία τόσο ελκυστική για τους ξένους.
 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο