Συμπλήρωση και υποβολή φορολογικής δήλωσης για μεταβίβαση ακινήτων στην Ελλάδα μπορεί τώρα να γίνει σε 15 λεπτά.

Καλά είναι τα νέα για όσους σχεδιάζουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ακίνητα στην Ελλάδα! Η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής φορολογικής δήλωσης για τη μεταβίβαση ακινήτων διαρκεί πλέον μόνο δεκαπέντε λεπτά.

Αυτά τα στοιχεία προήλθαν από την ανάλυση της χρήσης της πλατφόρμας myProperty (https://myproperty.aade.gov.gr/) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Κατά την υποβολή φορολογικής δήλωσης ακινήτων σε ψηφιακή μορφή, η διαδικασία είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερη.

Πώς η πανδημία επηρέασε το έργο της φορολογικής υπηρεσίας

Πριν από την πανδημία, μέρος της διαδικασίας πραγματοποιούνταν δια ζώσης. Ο πελάτης ερχόταν στο γραφείο του συμβολαιογράφου και ο συμβολαιογράφος συνέτασσε την δήλωση για τον πελάτη στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια, ο πωλητής και ο αγοραστής υπέγραφαν τη δήλωση μαζί στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Ο αγοραστής και ο πωλητής έπρεπε να επισκεφθούν τη φορολογική αρχή μαζί, όπου έπρεπε να περιμένουν στη σειρά για να υποβάλουν την δήλωση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε μια σημαντική ανακάλυψη από την οποία επωφελήθηκαν όλα τα μέρη.

Η πλατφόρμα myProperty ξεκίνησε να λειτουργεί σε μια εποχή που η ζήτηση για μεταβιβάσεις ακινήτων αυξανόταν ραγδαία. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα σημείωσε το αποκορύφωμα της πανδημίας του κοροναϊού. Στα γραφεία της φορολογικής υπηρεσίας, στην καλύτερη περίπτωση ήταν οι μισοί από τους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, ο όγκος των εγγράφων που έλαβε η υπηρεσία παρέμεινε στο επίπεδο του 2019 (δηλαδή περίπου 53.000). Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε κατά το ήμισυ, οι φορολογικοί υπάλληλοι επεξεργάστηκαν με επιτυχία τις δηλώσεις μεταβιβάσεων, τις γονικές πληρωμές και τα έγγραφα που σχετίζονται με την απόκτηση κληρονομιάς.

Για λόγους προστασίας του πληθυσμού και διευκόλυνσης της εργασίας των εργαζομένων, η φορολογική υπηρεσία έχει θεσπίσει νέες διαδικασίες για τη διεξαγωγή εργασιών. Ο χρόνος επεξεργασίας ανά εργαζόμενο μειώθηκε στο μισό. Ωστόσο, εκκρεμούν περίπου 6.500 δηλώσεις. Περίπου 5.000 από αυτά τα έγγραφα σχετίζονται με μεταβιβάσεις.

Πλεονεκτήματα χρήσης της πλατφόρμας myProperty

Η ψηφιακή ολοκλήρωση των μεταφορών μέσω του myProperty επιτρέπει στη φορολογική υπηρεσία να κατανείμει αποτελεσματικότερα τους πόρους της. Το προσωπικό που μειώθηκε λόγω πανδημίας μπορεί να επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση άλλων συναλλαγών.

Οι συμβολαιογράφοι και οι φορολογούμενοι επωφελούνται από το να μην χρειάζεται να πάνε σε δημόσιους χώρους εν μέσω πανδημίας. Εξοικονομούν επίσης πολύ χρόνο.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο