Οι πωλήσεις ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν μετά τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι σύντομα στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» θα δημοσιευτούν οι νέες αντικειμενικές αξίες  ακινήτων. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι μετά από αυτήν την απόφαση, ο αριθμός των συναλλαγών αγοραπωλησίας αυξήθηκε σημαντικά.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αγοραστές παρουσιάζουν τα ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Θεωρείται ότι αυτού του είδους ακίνητα έφεραν το υψηλότερο εισόδημα από την βραχυπρόθεσμη μίσθωση τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουν λιγότερη ζήτηση και τα φθηνότερα ακίνητα στην πόλη. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ο κοινωνικός παράγοντας συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών σε τέτοιες περιοχές σε χαμηλό επίπεδο.

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δυνατότητα αγοράς ακινήτων σε περιοχές με χαμηλά επιτόκια. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό βάση των δεδομένων μητρώων μεταβίβασης ακινήτων. Έτσι, για παράδειγμα, στο Δήμο Αθηναίων, ο αριθμός πωλήσεων για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021 διπλασιάστηκε.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να παρέχει φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και κατοικιών θα είναι σε θέση να πληρώσουν βάσει φορολογικού συντελεστή σχεδόν 2 φορές λιγότερο, κάποιοι δεν θα πληρώσουν καθόλου. Και όλα αυτά επειδή το 2021 η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις εισφορές στην ENFIA (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων). Αυτό συνδέεται με την πανδημία του κοραναϊού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές περικοπές εσόδων ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο νόμος περί καταβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων εγκρίθηκε στην Ελλάδα πριν από επτά χρόνια. Από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη του 2020, οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε νησιά όπως η Σάμος, η Κάλυμνος, η Ικαρία, η Ρόδος, η Λήμνος και ορισμένων άλλων έχουν εξαιρεθεί πλήρως από τη συνεισφορά του ENFIA. Στην υπόλοιπη χώρα, περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα έλαβαν επίδομα 50%. Μερικοί κατάφεραν να αποφύγουν την καταβολή φόρου, επειδή έδειξαν χαμηλό εισόδημα το 2019.

Το 2021, οι ειδικοί αναμένουν ότι ακόμη περισσότεροι ιδιοκτήτες θα λάβουν σχετικές ελαφρύνσεις. Τροποποιήθηκε ο φορολογικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο ο ιδιοκτήτης ακινήτων μπορεί να λάβει επίδομα εάν το συνολικό εισόδημα της οικογένειάς του στη φορολογική του δήλωση δεν υπερβαίνει το ποσό των 9 χιλιάδων ευρώ για τον προηγούμενο χρόνο. Οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, καθώς και οικογένειες με μέλη με ειδικές ανάγκες, εξαιρούνται εντελώς από τις συνεισφορές ENFIA. Ωστόσο, υπό την μοναδική προϋπόθεση ότι το συνολικό εισόδημά τους για το προηγούμενο έτος δεν υπερβαίνει το ποσό των 12 χιλιάδων ευρώ.

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο