Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο;

Στις 18 Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δημοσίευσε ένα νέο μητρώο χωρών, οι οποίες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση. Η Μεγάλη Βρετανία, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Ρωσία και άλλες χώρες βρίσκονταν στην «γκρίζα» ζώνη. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, η νέα περιέχει μόνο μικρές αλλαγές.

Σε ποιον επιτρέπεται να εισέλθει τώρα;

  • Πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους.
  • Πολίτες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.
  • Άτομα με άδεια διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Διπλωματικοί υπάλληλοι.
  • Ξένοι υπάλληλοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πολίτες άλλων χωρών με ειδικές προσκλήσεις/ άδειες.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα το αργότερο 72 ώρες προ της αναχώρησης ή να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Κύπρου. Επιπλέον, θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 2 εβδομάδες (14 ημερολογιακές ημέρες). Την 10η ημέρα, μπορεί να γίνει ένα δεύτερο τεστ και αν αποδειχθεί αρνητικό, ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται.

Ξεχωριστοί κανόνες για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι Βρετανοί πολίτες που φτάνουν στην Κύπρο πριν από τις 31.03 πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο του προορισμού τους. Στη συνέχεια, θα τεθούν σε αυτοπεριορισμό για μια εβδομάδα σε ξενοδοχεία που διατίθενται ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Την 8η ημέρα της καραντίνας, γίνεται δεύτερος διαγνωστικός έλεγχος. Όλα τα έξοδα καταβάλλονται από τη Δημοκρατία. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, τότε επιτρέπεται να αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο στο σπίτι όπου απαραίτητο είναι να παραμείνουν άλλες τρεις μέρες σε απομόνωση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται επίσης σε «γκρίζα» ζώνη και υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι πολίτες άλλων χωρών θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ και να απομονωθούν με δικά τους έξοδα.

Κανόνες για πολίτες από άλλες ζώνες

Οι κανόνες εισόδου στη χώρα καθορίζονται επίσης και για άλλες ζώνες. Έτσι, οι πολίτες που φτάνουν από την «πράσινη» ζώνη δεν χρειάζονται βεβαιώσεις, μόνο ένα διαγνωστικό τεστ με έξοδα της κυπριακής πλευράς. Από την 1η Απριλίου, όλοι οι περιορισμοί θα καταργηθούν εντελώς. Για την "πορτοκαλή" ζώνη, απαιτείται πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ για κοροναϊό, το οποίο διενεργείται το αργότερο 72 ώρες πριν από την άφιξη στη χώρα.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο