Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την τουριστική σεζόν. Θα ανοίξουν άραγε τα σύνορα στις 14 Μαΐου;

Παρά τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία του 2020, η έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των τουριστών φέτος. Επίσης, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε φήμες σχετικά με την καθυστέρηση της έναρξης τουρισμού στην Ελλάδα στα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με προβλέψεις, φέτος η χώρα σκοπεύει να επιτύχει τουλάχιστον τους μισούς από τους δείκτες του 2019, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένοι για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο τουρισμός είναι μια βασική χρηματοοικονομική αρτηρία της ελληνικής οικονομίας, η οποία έφερε στο κράτος έσοδα 19 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από την εξάπλωση της πανδημίας, αν μιλάμε για επίσημες στατιστικές. Συνολικά, τη χώρα επισκέφθηκαν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένος. Περισσότερά από 350 χιλιάδες άτομα απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα. Ως εκ τούτου, οι περιορισμοί καραντίνας έπληξαν οδυνηρά αυτόν τον τομέα: το 2020 η σεζόν ξεκίνησε μόνο την 1η Ιουλίου και την χώρα επισκέφθηκαν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, φέρνοντας συνολικό εισόδημα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης εκφράζει την πεποίθησή του ότι μέχρι τον Μάιο του 2021 η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει στην επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία συνεπάγεται τη δυνατότητα εμβολιασμού πολιτών άνω των 60 ετών και όσων πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ενεργά όλες τις πιθανές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πρόωρη νίκη της πανδημίας. Έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την καθιέρωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πιστοποίησης για τον εμβολιασμό. Ο Μητσοτάκης συζήτησε επίσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ορισμένα ζητήματα σχετικά με την εισαγωγή «πράσινων διαβατηρίων» για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και δεν αποτελούν πιθανή απειλή για την κοινωνία. Σε τέτοιους τουρίστες σχεδιάζουν να οργανώσουν απρόσκοπτη είσοδο στο έδαφος της Ελλάδας.

Εάν δικαιολογηθούν μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας, η Ελλάδα θα είναι και πάλι σε θέση να φιλοξενήσει εκατομμύρια τουρίστες. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεχτεί τουλάχιστον 16,5 εκατομμύρια τουρίστες φέτος.

news.gtp.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έκανε την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση στις 9 Μαρτίου σχετικά με την έναρξη του τουρισμού στην Ελλάδα το 2021 στην εικονική έκθεση Βερολίνο - ITB 2021.

Η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει τον τουρισμό από τις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα συμβεί σταδιακά και με χώρες με τις οποίες θα επιτευχθεί συμφωνία (αναμένεται στις αρχές Απριλίου).

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα θα δεχθεί τουρίστες όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Τον Απρίλιο, οι ελληνικές αρχές σκέφτονται επίσης να ανοίξουν τα σύνορα για την ΕΕ και σε χώρες όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύ ρυθμό - ως παράδειγμα μιας τέτοιας χώρας ο Θεοχάρης ανέφερε το Ισραήλ.

Προϋποθέσεις εισόδου:

  • Οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με PCR – τεστ 72 ώρες πριν εισέλθουν στη χώρα
  • Επιπλέον, κατά την άφιξη, θα διεξαχθούν επιλεκτικά rapid test
  • Στην περίπτωση που νοσήσουν με κορονοϊό, το κόστος της θεραπείας βαρύνει το ελληνικό κράτος.
  • Τυχόν περιορισμοί που θα ισχύουν εκείνη τη περίοδο για τον τοπικό πληθυσμό θα ισχύουν και για τους τουρίστες, για παράδειγμα, χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε τα νέα μας!

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο