Τρεις ημέρες καραντίνα για όσους εισέρχονται στη Ελλάδα | Άλλες αλλαγές

Ο επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ο Στέλιος Πέτσας μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αντώνη Γεωργιάδη ανέφεραν τις αλλαγές στην λειτουργία της αγοράς στη χώρα κατά τη διάρκεια των διακοπών της Πρωτοχρονιάς. Αναμένεται η ανακούφιση των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού σε πολλούς τομείς.

Μια σημαντική χαλάρωση των μέτρων καραντίνας θα ισχύει για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό από τις 18 Δεκεμβρίου του 2020 έως τις 7 Ιανουαρίου του 2021. Για αυτούς ο χρόνος προληπτικής καραντίνας θα μειωθεί και αντί για δέκα ημέρες θα είναι μόνο τρεις.
Η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας μειώνεται. Από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου η απαγόρευση μετακινήσεων θα ισχύει από τις 10 το βράδυ (αντί για τις 9) έως τις 5 το πρωί. Ταυτόχρονα, για τους Έλληνες εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική αποστολή SMS στο ειδικό αριθμό για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών δεν προλαβαίνουν λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας στις γιορτές. Από αυτήν την άποψη από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου θα λειτουργεί το σύστημα ClickAway για την παράδοση των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές θα πρέπει να προ-παραγγείλουν και να παραλάβουν τις αγορές τους από το κατάστημα.

Τα βιβλιοπωλεία θα ανοίξουν στην Ελλάδα από τις 14 Δεκεμβρίου. Θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας: καταστήματα με έκταση μικρότερη των 100τμ μπορούν να δεχτούν ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ή ένα άτομο ανά 15 τμ, όταν πρόκειται για καταστήματα με μεγαλύτερη έκταση.
Τα κομμωτήρια από τις 14 Δεκεμβρίου θα δέχονται επισκέπτες από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.. Ορίζονται επίσης περιορισμοί για αυτούς: μόνο τέσσερις θέσεις εργασίας μπορούν να λειτουργούν στο σαλόνι, και οι κομμωτές και οι πελάτες τους πρέπει να διατηρούν μια κοινωνική απόσταση των δύο μέτρων.
Τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια (25 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου αντίστοιχα) οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές. Θα υπάρχει περιορισμός στις τοπικές εκκλησίες: εννέα ενορίτες στους τοπικούς ναούς. Οι καθεδρικοί ναοί θα δέχονται έως και 25 άτομα ταυτόχρονα.
Όσον αφορά τα καταστήματα λιανικής, η αναστολή της λειτουργίας τους θα συνεχιστεί.

Υπενθυμίζουμε, ότι το Νοέμβριο του 2020 η κυβέρνηση της Ελλάδας αποφάσισε την εφαρμογή αυστηρής καραντίνας. Αυτό οφειλόταν σε απότομη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ήταν αποτελεσματικά - τον Δεκέμβριο ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να μειώνεται.
Εάν συγκρίνουμε τα στοιχεία στις 11 Νοεμβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού έχει μειωθεί από 2751 σε 1395, δηλαδή σχεδόν δύο φορές.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο