Η αύξηση των τιμών στην αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα

Η πανδημία κορωνοϊού σίγουρα έχει δημιουργήσει μια ορισμένη κρίση στην ελληνική αγορά ακινήτων. Αλλά αυτό αφορά περισσότερο τον τομέα της ενοικίασης. Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα, πρέπει να γνωρίζουν, ότι οι τιμές στην αγορά όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται ενεργά.

Οι πληροφορίες, που ελήφθησαν από τη Διεύθυνση στατιστικής της Τράπεζας Ελλάδος, δείχνουν, ότι το κόστος των διαμερισμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 3,2% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους δείκτες για το 2019. Από τις αρχές του 2020 η αξία των οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά μέσο όρο περισσότερο από 4,5%. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός, ότι το 2019 οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί κατά 7,2%. Προτείνουμε να εξετάσουμε την κατάσταση με περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 τα ακίνητα σε νέα κτίρια (οικοδομές που ανεγέρθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια) αυξήθηκαν στην τιμή κατά 4,2% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2019. Στη δευτερογενή αγορά υπάρχει μέτρια ανάπτυξη - οι δείκτες της ανήλθαν σε 2,6%. Για αναφορά: πέρυσι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων σε νέα κτίρια ήταν 7,7%, σε παλιά (που ανεγέρθηκαν πριν από το 2015) - 6,9%.

Στοιχεία για διαφορετικές περιοχές της χώρας

Αν αναλύσετε λεπτομερώς τον χάρτη, δεν μπορείτε παρά να παρατηρήσετε ότι το υψηλότερο άλμα στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα παρατηρείται στην Αθήνα. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το κόστος των τετραγωνικών μέτρων αυξήθηκε κατά 5,6%. Ο ρυθμός ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη είναι ελαφρώς χαμηλότερος - είναι μόνο 4,3%. Σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές το κόστος κατοικιών αυξάνεται λιγότερο αισθητά - οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 1,5%.

Σε μικρές πόλεις μπορείτε να αγοράσετε ακίνητα στην Ελλάδα σε μειωμένη τιμή - μειώθηκε κατά 0,3%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πανδημία «έχει γίνει αισθητή». Το 2019, σε σύγκριση με τα στοιχεία για το 2018 στις παρακάτω περιοχές παρατηρήθηκε η ακόλουθη αύξηση:

• στην Αθήνα – κατά 10,5%;
• στην Θεσσαλονίκη – κατά 6,9%;
• σε άλλες περιοχές θερέτρου – κατά 4,5%;
• σε μικρές πόλεις – κατά 3,7%.

Η μέση ετήσια αύξηση στις τιμές πώλησης κατοικιών είναι σήμερα 7,4%. Η μέση τριμηνιαία αύξηση στις τιμές για το 3ο τρίμηνο του 2020 (σε σύγκριση με το 2019) και για το 3ο τρίμηνο του 2019 (σε σύγκριση με το 2018) παρέμεινε αμετάβλητη και έφτασε το 3,4%. Διερευνήθηκε η αγορά μεγάλων και μεσαίων πόλεων της χώρας. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν, ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα σε οικιστικά ακίνητα εξακολουθούν να είναι επικερδείς για τους επενδυτές και για εκείνους, που σκοπεύουν να αποκτήσουν τετραγωνικά μέτρα σε μία από τις χώρες της ΕΕ.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο