Χάρη στο νέο δίκτυο οπτικών ινών η Κύπρος θα αποκτήσει σύντομα internet υψηλής ταχύτητας

Χάρη στο νέο δίκτυο, το οποίο θα τοποθετηθεί κατά μήκος του βυθού της Μεσογείου, η ταχύτητα του διαδικτύου στο νησί της Κύπρου θα αυξηθεί αρκετά. Ένα έργο μεγάλης κλίμακας που ονομάζεται «Αρσινόη» θα υλοποιηθεί από τη Cyta, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών της Κύπρου.

Το νέο δίκτυο οπτικών ινών θα συνδέσει την Κύπρο με τη Γαλλία και την Αίγυπτο, χάρη σε αυτό, η ταχύτητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο στο νησί και η ποιότητα των εφαρμογών και των υπηρεσιών cloud θα βελτιωθεί σημαντικά. Η «Αρσινόη» θα βοηθήσει επίσης να μετατραπεί η Κύπρος σε έναν διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο, ένα είδος γέφυρας μεταξύ ανατολής και δύσης, αυξάνοντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Οι άδειες που απαιτούνται για την έναρξη του έργου έχουν ήδη ληφθεί από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και η Cyta θα ξεκινήσει την εφαρμογή του στο εγγύς μέλλον. Οι εκπρόσωποι του εργολάβου υπόσχονται ότι θα είναι δυνατή η χρήση του δικτύου για εμπορικούς σκοπούς από τις αρχές του 2022. Το σημείο γείωσης συστηματος στην Κύπρο θα βρίσκεται στη Γεροσκήπου, στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούσο, Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δημοσίων Έργων της Κύπρου, είναι προς το συμφέρον του κράτους να υποστηρίξει τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών που θα ενισχύσουν τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και, κατά συνέπεια, τις σχετικές οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα. Σημείωσε επίσης ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι αυτό το έργο θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου από οικονομική και πολιτική άποψη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το νέο δίκτυο τηλεπικοινωνιών θα χρησιμοποιηθεί επίσης από γειτονικά κράτη, τα αναμφισβήτητα οικονομικά οφέλη για το νησί είναι προφανή.

Κατά τη δημιουργία του υποβρύχιου δικτύου οπτικών ινών «Αρσινόη», θα χρησιμοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογίες για να το καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cyta Ανδρέας Νεοκλέους σημείωσε ότι η επένδυση σε διεθνείς υποδομές και η ταυτόχρονη ανάπτυξη του Cyta Fiber και ενός δικτύου 5G στο νησί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ενσωμάτωση της Κύπρου στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό οικοσύστημα, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η σταθερή ανάπτυξή της. Ευχαρίστησε χωριστά τον υπουργό Καρούσο για την πλήρη υποστήριξη του έργου.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο