Επέτειος του ΟΧΙ στην Ελλάδα: η ιστορία της γιορτής

Ohi day in Thessaloniki Flickr.com, Jim Makos

Η Ελλάδα έχει πολλές λαμπερές και συναρπαστικές εθνικές γιορτές, αλλά η πιο σεβαστή είναι η Επέτειος του ΟΧΙ, η οποία γιορτάζεται στις 28 Οκτωβρίου.
Η γιορτή έχει την δικιά της προϊστορία - στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του Μουσολίνι για υποστήριξη του φασιστικού καθεστώτος. Έτσι οι κάτοικοι του μικρού νησιωτικού κράτους εξέφρασαν την πολιτική τους θέση, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τον δικτάτορα για χάρη μιας αμφίβολης ειρήνης, η χώρα μπήκε επίσημα στον πόλεμο.

Η αντιπαράθεση με τα ιταλικά στρατεύματα διήρκεσε σχεδόν επτά μήνες. Η στροφή της στρατιωτικής εκστρατείας σημειώθηκε την άνοιξη του 1941, όταν ο Μουσολίνι έλαβε ενισχύσεις από τη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα καταλήφθηκε από τους Ναζί για τρία χρόνια. Αλλά η επτάμηνη αντίσταση των κατοίκων της χώρας στους Ιταλούς και τους Γερμανούς φασίστες δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Χάρη σε αυτό, οι εχθρικές δυνάμεις διασκορπίστηκαν στα Βαλκάνια, και αυτό άλλαξε την πορεία του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και, ειδικότερα, απείλησε την εφαρμογή του διάσημου σχεδίου Μπαρμπαρόσα.
Σήμερα οι Έλληνες δεν σκέφτονται πολύ πώς επηρέασε η αντιπαράθεσή τους την παγκόσμια ιστορία. Αλλά θυμούνται με ευγνωμοσύνη τους υπερασπιστές της χώρας, ιδίως τους στρατιώτες της 8ης μεραρχίας Ιωαννίνων, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ήρθαν αντιμέτωπη με τις εχθρικές δυνάμεις. Προς τιμή τους κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου οι Έλληνες κλείνουν τα σχολεία και τα καταστήματα, τα κλαμπ και τις βιβλιοθήκες για να βγουν στους δρόμους των πόλεων τους και να συμμετάσχουν στις μαζικές πορείες. Η παρέλαση είναι το υποχρεωτικό χαρακτηριστικό αυτής της εθνικής γιορτής. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για το ΟΧΙ είναι οι μαζικές γιορτές σε πάρκα και στις πλατείες, όπου οι χοροί και τα αθλήματα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και οι πράσινοι χορτοτάπητες μετατρέπονται σε καφετέριες.

Αυτή την ημέρα, 28 Οκτωβρίου, γιορτάζουν όχι μόνο ένα σημαντικό γεγονός για τη χώρα, αλλά και θυμούνται όλους εκείνους που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Σε όλες τις ελληνικές εκκλησίες, ακόμη και εκτός της χώρας, γίνονται μνημόσυνα και ευχαριστίες - οι άνθρωποι δοξάζουν τον Χριστό που τους έδωσε νίκη κατά του φασισμού. Παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν μάρτυρες των γεγονότων 80 χρόνια πριν, οι κάτοικοι της Ελλάδας θυμούνται πόσο σημαντικό είναι να πούμε «όχι» σε όσους καταπατούν την ανεξαρτησία της χώρας και κάθε ατόμου.

Φέτος όλες οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα θα είναι περιορισμένες λόγω της πανδημίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν θυμούνται την ιστορία τους. Η 28η Οκτωβρίου παραμένει αργία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε, ότι η φετινή παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω του κορωνοϊού. Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, αυτή είναι η απόφαση του πρωθυπουργού. Ήταν αναμενόμενη, καθώς η πανδημία κλιμακώθηκε και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης δεν τηρούνται.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο