Η Ελλάδα θα έχει το δικό της κέντρο δεδομένων υπηρεσιών cloud

Η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδια της σχετικά με την κατασκευή κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα. Το δήλωσε στην Αθήνα ο Μπράντ Σμιθ, Πρόεδρος της εταιρείας. Θα είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο που θα υλοποιήσει η Microsoft σε ελληνικό έδαφος.

Η παρουσίαση του κέντρου δεδομένων, την οποία παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η πλήρης έκδοση της εκδήλωσης μεταδόθηκε από την ελληνική δημόσια τηλεόραση ERT.

Το κέντρο δεδομένων θα επιτρέψει την αποθήκευση και την διαχείριση δεδομένων στο cloud. Άλλες κοντινές χώρες επίσης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την εγκατάσταση. Το ελληνικό κέντρο δεδομένων θα είναι το πρώτο τέτοιου είδους έργο της Microsoft στην Ευρώπη.

Η Microsoft βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 28 χρόνια. Και μόλις τώρα η εταιρεία αποφάσισε μια τόσο μεγάλη επένδυση. Ένα τέτοιο βήμα θεωρείται ως απόδειξη της εμπιστοσύνης του μεγαλύτερου παίκτη με παγκόσμια φήμη σε σχέση με τις τοπικές αρχές και την οικονομία της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για τους Έλληνες ξεκίνησαν 9 μήνες πριν από την παρουσίαση. Στο έργο συμμετείχαν κορυφαίοι διευθυντές της εταιρείας και η ηγεσία της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα, η χώρα θα γίνει ένα από τα τοπικά κέντρα cloud.
Μόνο το κόστος κατασκευής ενός κέντρου δεδομένων εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, στο έργο σχεδιάζεται να επενδυθούν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Εκτιμάται ότι ταυτόχρονα με την έναρξη των εργασιών για τη διευθέτηση του cloud, θα ξεκινήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την εκπαίδευση στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής για περίπου 100 χιλιάδες υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Είναι επίσης σημαντικό για τη χώρα ότι χάρη στο κέντρο, τα τοπικά δεδομένα, καθώς και τα αρχεία της περιοχής, θα αποθηκεύονται απευθείας στην επικράτειά της. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος ψηφιακών υπηρεσιών για απλούς πολίτες. Ταυτόχρονα, η ποιότητα της τεχνολογίας πρέπει να βελτιωθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η κατάσταση των τοπικών νεοσύστατων επιχειρήσεων που εργάζονται στον τομέα της πληροφορικής θα βελτιωθεί.

Χάρη στο κέντρο δεδομένων cloud, θα υπάρχει δυνατότητα εικονικής επίσκεψης της Αρχαίας Ολυμπίας με έναν εντελώς νέο τρόπο. Το 2021, θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή με την οποία θα είναι δυνατή η προβολή κάθε αρχιτεκτονικού μνημείου σε 3D. Η νέα ποιότητα εικόνας θα χρησιμεύσει για τη διάδοση του πολιτισμού της χώρας και την αύξηση της ελκυστικότητάς της για τους τουρίστες. Η εφαρμογή θα εξυπηρετεί και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Source: greekreporter.com

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο