Η Ελλάδα πρόκειται να στοχεύσει ξένους συνταξιούχους με ενιαίο φορολογικό συντελεστή 7%, με στόχο να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει θέσει στο τραπέζι ένα νόμο που θα εφαρμόσει ενιαίο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος 7% για ξένους συνταξιούχους που θα μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Guardian. Το Κοινοβούλιο πρόκειται να συσκεφθεί επί του νόμου εντός της εβδομάδος.

«Η λογική είναι πολύ απλή: θέλουμε οι συνταξιούχοι να μεταφερθούν εδώ, έχουμε μια όμορφη χώρα, ένα πολύ καλό κλίμα, γιατί όχι;» είπε η Αθηνά Καλύβα, αρχηγός της φορολογικής πολιτικής στο Ελληνικό υπουργείο οικονομικών. «Ελπίζουμε οι συνταξιούχοι που θα ωφεληθούν από αυτόν τον ελκυστικό συντελεστή θα περάσουν τον περισσότερο χρόνο τους στην Ελλάδα, που θα σημαίνει ότι θα επενδύσουν – νοικιάζοντας ή αγοράζοντας ένα σπίτι».

Ο Αλέξης Πατέλης, αρχηγός Οικονομικός Σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκάλυψε ότι ο ενιαίος συντελεστής θα εφαρμοστοί σε όλα τα ξένα εισοδήματα, ανεξαρτήτως της μορφής τους.

«Ο συντελεστής 7% θα εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε εισόδημα μπορεί να έχει κάποιος», είπε ο Πατέλης, «είτε είναι μισθώματα είτε μερίσματα, ή ακόμα και συντάξεις».

Το σχέδιο, ωστόσο, θα εφαρμοστεί μόνο σε συνταξιούχους από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση διπλής φορολογίας, ενώ οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πολίτες «αναξιόπιστων χωρών» δεν μπορούν να αιτηθούν.

Ο κ. Πατέλης προχώρησε στη συζήτηση της αντίδρασης, ή της έλλειψής της, από τους Έλληνες. Εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον οι συνταξιούχοι δεν εμπλέκονται σε εργασιακή απασχόληση, δεν θα ανταγωνιστούν τους Έλληνες για θέσεις εργασίας. Επιπλέον, εξήγησε ότι οι συνταξιούχοι είναι καταναλωτές που θα φέρουν μετρητά στην ελληνική αγορά.

«Οι συνταξιούχοι, κατά κανόνα, δεν εργάζονται, συνεπώς δεν υπάρχει ανταγωνισμός με το ημεδαπό εργατικό δυναμικό. Αντιθέτως, θα είναι εδώ, ξοδεύοντας χρήματα», δήλωσε ο κ. Πατέλης.

Η Ελλάδα στοχεύει να κεφαλαιοποιήσει τον εξαιρετικό χειρισμό της πανδημίας του Κορονωϊού για να προσελκύσει συνταξιούχους από άλλους πιθανούς προορισμούς στην ΕΕ, καθώς και άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν προηγουμένως σχεδιάσει πλαίσια που εστιάζουν στους συνταξιούχους.

Η σωστά προγραμματισμένη πρόταση του νόμου μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσέλκυση των συνταξιούχων, όπως υπογράμμισε ο Πατέλης ότι «όταν υποχωρήσει η πανδημία, πιστεύουμε ότι το κεφάλαιο και η εργασία θα μεταφερθούν σε μέρη όπου σχετικά τα πήγαν καλυτέρα».

Η Ελλάδα επίσης, πρόσφατα παρουσίασε ένα ετήσιο εφάπαξ φορολογικό πρόγραμμα 100,000 ευρώ για τους επενδυτές ύψους 500,00 ευρώ, το οποίο – μέχρι στιγμής- έχει επιτυχώς προσελκύσει περίπου δύο ντουζίνες αιτούντων.

Πηγή: https://www.imidaily.com/europe/greece-to-target-foreign-pensioners-with-7-flat-tax-to-bolster-economic-recovery

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο