ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Το κρίσιμο ζήτημα , τόσο από την πλευρά των επιχειρηματιών του τουρισμού όσο και από την κυβερνητική πλευρά σχετικά με την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των ξένων τουριστών στην χώρα μας.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επανεκκίνηση του τουρισμού και της τουριστικής οικονομίας στην Ελλάδα επικεντρώνεται σε τρία βασικά σημεία:

Καταρχήν με την θέσπιση του Υγειονομικού «διαβατηρίου» για κάθε έναν από τους πολίτες που ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα, για να περιοριστούν τυχόν εισερχόμενα κρούσματα ώστε οι πιθανότητες διασποράς του κορονοϊού να ελαχιστοποιηθούν.

Το δεύτερο βήμα είναι το σταδιακό άνοιγμα των Ξενοδοχειακών μονάδων με πιθανή έναρξη την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι η φετινή τουριστική σαιζόν δεν θα χαθεί οριστικά αν και θα υπάρχουν απώλειες και προβλέπει τουριστική περίοδο τριών μηνών.

Τέλος η κυβέρνηση θα έρθει σε επιμέρους συμφωνίες με τους tour operators ώστε να προσδιοριστεί ο τρόπος επανέναρξης των ταξιδιωτικών ροών σε συνάρτηση πάντα με τους τουριστικούς προορισμούς. Οι tour operators από την μεριά τους καταστρώνουν τον στρατηγικό τους σχεδιασμό ως αναφορά την Ελληνική αγορά και την επιστροφή τους στην κανονικότητα , μόλις ξεκινήσει η λειτουργία των Ξενοδοχειακών μονάδων σε συνδυασμό με το άνοιγμα των ξένων αγορών των Ευρωπαϊκών χωρών.

Σχετικά με το Υγειονομικό ¨διαβατήριο¨ , η κυβέρνηση προχωράει στην θέσπιση του για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την συναίνεση των Ευρωπαϊκών χωρών. Ο σκοπός είναι να γίνονται τεστ αντισωμάτων σε όσους επιθυμούν να τα ταξιδέψουν ώστε να γνωρίζουν αν έχουν νοσήσει και το έχουν ξεπεράσει η όχι.

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι ασφαλής η είσοδος και η έξοδος των ξένων τουριστών στην χώρα αλλά θα διασφαλιστεί και η δημόσια υγεία ,ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων της πανδημίας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Υπουργείο Τουρισμό κάνει λόγω για πτώση της φετινής ταξιδιωτικής κίνησης κατά 50%, η οποία κίνηση θα προέλθει εξ ολοκλήρου από τουρίστες μόνο των ευρωπαϊκών χωρών.

Φέτος οι προβλέψεις για αναμενόμενα έσοδα από τον τουρισμό αναφέρονταν σε ένα ποσό της τάξεως των 20 δις ευρώ το οποίο θα ήταν κατά 1,5 δις περισσότερα από τις περσινές εισπράξεις. Πέρσι τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν περί τα 18,2 δις ευρώ και οι αφίξεις που καταγράφηκαν από τουρίστες προερχόμενους από το εξωτερικό ήταν 31,3 εκατ. Η φετινή εικόνα σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, έδειχνε πως θα ήταν πιθανόν η καλύτερη σεζόν των τελευταίων δέκα ετών με βάση τις προ κρατήσεις.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο