Υγειονομικά πρωτόκολλα για ξενοδοχεία και αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό προς την Ελλάδα

Ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αποκάλυψε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για ξενοδοχεία και αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό που θα τεθούν σε ισχύ. Καθώς η Ελλάδα διαφημίζεται και προτείνεται ως ένας από τους καταλληλότερους προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ακολουθήσει η χώρα μας αποτελούσαν μέχρι στιγμής ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού, ορισμένοι από τους πιθανούς προβλεπόμενους κανόνες είναι οι εξής:

– Για την επιβίβαση επιβάτη από το εξωτερικό σε πτήση με προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορωναϊού. Χωρίς αυτό η επιβίβαση δεν θα είναι δυνατή.

– Αναλόγως, και οι Έλληνες τουρίστες, βάσει διακρατικών προφανώς συμφωνιών, με σκοπό να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους.

– Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.

– Προκρίνεται επίσης για πτήσεις ορισμένης διάρκειας (έως τεσσάρων ωρών, είπε ο υπουργός) να μην σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.

– Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

– Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωναϊού.

– Κάθε ξενοδοχείο – τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορωναϊό. Τα τεστ για κορωναϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».

– Θα γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής.

– Δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων.

– Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε επίσης πρόβλεψη για διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρος. Ο στόχος των εν λόγω συμφωνιών είναι η ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές. Τέλος, ο ίδιος είπε ότι από τα 18 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα που είχαμε πέρυσι, φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισ. ευρώ.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο