Παρουσιάστηκε το σχέδιο του δεύτερου σταδίου ανακατασκευής για την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το πρώτο στάδιο της μεγάλης κλίμακας ανασυγκρότησης του κόλπου του Φαλήρου ολοκληρώθηκε, οπότε παρουσιάστηκε το σχέδιο της επόμενης φάσης εργασίας. Επί του παρόντος, οι αρχές της Αττικής αναζητούν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση των εργασιών.

2ο στάδιο ανακαίνισης

Σύμφωνα με τον εισηγητή, το σχέδιο για τη δεύτερη φάση της ανασυγκρότησης καταρτίστηκε από τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano. Ξεκινάει από την ακτή από το Δέλτα του Φαλήρου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, περιλαμβανομένων των περιχώρων της Καλλιθέας και του Μοσχάτου.

Οι εργασίες για ένα φιλόδοξο έργο ανασυγκρότησης του κόλπου του Φαλήρου ή της Αθηναϊκής Ριβιέρας άρχισαν το 2017. Σκοπός της ανασυγκρότησης είναι να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Αθηναίοι θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε μια μακρά ακτογραμμή που προηγουμένως δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πλήρως.

Το δεύτερο στάδιο ανασυγκρότησης θα είναι το μεγαλύτερο από άποψη των δημοσίων έργων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το έργο, το οποίο θα διατεθεί για την υποβολή προσφορών σε τοπικό επίπεδο τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνει ορισμένα τρέχοντα έργα, που υλοποιούνται εν μέρει στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της ανασυγκρότησης του κόλπου του Φαλήρου.

Αναμένεται ότι η υλοποίηση των έργων της δεύτερης φάσης θα διαρκέσει 30 μήνες από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης. Οι εκτεταμένες αλλαγές στην πρώτη φάση του έργου κοστίζουν στην Ελλάδα 90 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι περιφερειακές αρχές εξετάζουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης δανείου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία χρηματοδοτεί επί του παρόντος έργα υποδομής με ανταγωνιστικές τιμές.

Νέο πάρκο και πάρκινγκ

Η δεύτερη φάση του σχεδίου περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών χώρων στάθμευσης και ένα μεγάλο πάρκο με έκταση 220 στρεμμάτων. Σχεδιάζεται να χτιστεί κατά μήκος των ακτών μεταξύ του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του πολιτιστικού κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η πράσινη ζώνη των 3.500 δένδρων θα είναι πλήρως ανοιχτή και θα δημιουργηθεί σύμφωνα με το τοπίο της Αττικής. Ένα πολυλειτουργικό παράκτιο πάρκο που δεν θα αποκοπεί από την πόλη και θα ενώσει γειτονικούς δήμους, όπως ο Πειραιάς, το Μοσχάτο, η Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο.

Η Λεωφόρος Ποσειδώνος θα μετακινηθεί 90 μέτρα νότια της σημερινής της τοποθεσίας. Στη θέση της παλιάς λεωφόρου, θα κατασκευαστεί ένας κλειστός αγωγός πλημμυρών, ο οποίος θα προστατεύει τους γειτονικούς δήμους σε περίπτωση έντονων βροχών. Οι εργασίες στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης ξεκίνησαν στις 17 Φεβρουαρίου 2020.

Δύο από τους τρεις χώρους στάθμευσης θα κατασκευαστούν υπόγεια. Θα βρίσκονται δίπλα σε δύο πεζόδρομους, οι οποίοι θα επιτρέψουν στους πολίτες να φτάσουν εύκολα στην ακτή. Σε πρώτο στάδιο, η κατασκευή δύο διασταυρώσεων είναι σχεδόν ολοκληρωμένη.

Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί ο τρίτος χώρος στάθμευσης με 180 θέσεις αντί ενός άδειου χώρου στάθμευσης κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η συνολική χωρητικότητα των τριών χώρων στάθμευσης θα είναι χωρητικότητας 980 αυτοκινήτων.

πηγή: https: //greece.greekreporter.com/

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο