Το 2020, η Ελλάδα προετοιμάζεται για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα

Ο τουριστικός τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, θα αυξηθεί φέτος, παρά τις συνέπειες του κλεισίματος του βρετανικού ταξιδιωτικού γίγαντα Thomas Cook το 2019, όπως σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρης.

 
Η αξία του τομέα ταξιδιών
 
Η Ελλάδα εξέρχεται από μια μακροχρονη κρίση χρέους και αξιοποιεί το μέγιστο των πόρων της - εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, σε πολλά νησιά, βουνά, ιστορικά αξιοθέατα, μουσεία. Όλα αυτά επιτρέπουν την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων παραθεριστών. Τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει πλήρως.
 
Επί του παρόντος, περίπου κάθε πέμπτος κάτοικος της Ελλάδας ασχολείται με την εξυπηρέτηση παραθεριστών. Η κατασκευή ξενοδοχείων βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Και ένας τεράστιος αριθμός Ελλήνων ενοικιάζει κατοικίες μέσω της υπηρεσίας Airbnb.
 
Έσοδα και κίνδυνοι της βιομηχανίας
 
Πέρυσι, τα έσοδα της βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 12-15% σε σύγκριση με τα 16 δισ. ευρώ που κέρδισε η χώρα το 2018. Η αύξηση διευκόλυνε την αύξηση του αριθμού των τουριστών κατά 4-5%, σύμφωνα με το Reuters.
 
Περίπου 33 εκατομμύρια παραθεριστές επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2018. Η κατάρρευση του βρετανικού οργανωτή ταξιδιών Thomas Cook τον Σεπτέμβριο κατέστρεψε τα σχέδια χιλιάδων παραθεριστών, προκαλώντας ένα σημαντικό πλήγμα στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.
 
Πολλοί έπρεπε να αλλάξουν γρήγορα τα σχέδιά τους και να επιλέξουν άλλες χώρες για αναψυχή. 
 
Αρχικά, οι απώλειες της Ελλάδας λόγω του κλεισίματος του ταξιδιωτικού πράκτορα εκτιμήθηκε σε 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να εξομαλυνθεί μέχρι το 2020, γεγονός που ανησυχούσε πολύ τη συντηρητική κυβέρνηση, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο.
 
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν βρει νέες ευκαιρίες και, ως εκ τούτου, ο Υπουργός Τουρισμού επανεξετάζει και αναμένει εξαιρετικά αποτελέσματα πολύ σύντομα. Τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι καλύτερα από τα προηγούμενα.
 
Σχέδια τομέα και στόχοι
 
Το 2020, το Υπουργείο Τουρισμού προτίθεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των παραθεριστών, γεγονός που θα οδηγήσει σε διψήφια αύξηση του εισοδήματος. Επί του παρόντος, προγραμματίζονται αλλαγές στον τομέα, για παράδειγμα, το άνοιγμα του καταδυτικού τουρισμού. Ήταν προηγουμένως περιορισμένος λόγω των πολυάριθμων αντικειμένων που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας. Η υποδομή εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται, η προσαρμογή της για ξένους τουρίστες που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.
 
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης διαθέτει κονδύλια για την επισκευή των αυτοκινητοδρόμων στις περιοχές των διάφορων περιοχών και για την κατασκευή νέων κόμβων μεταφορών, που απλοποιούν τα ταξίδια σε αξιοθέατα ή μικρά χωριά.
 
Ωστόσο, ο τομέας παραμένει ευάλωτος, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι παρά τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Υπουργός Τουρισμού σημειώνει ότι η Ελλάδα μελετά προσεκτικά την αλλαγή του κλίματος για να λάβει έγκαιρα μέτρα για να αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες. Και επί του παρόντος, η χώρα έχει ένα ισχυρό εμπορικό σήμα και τη δυνατότητα να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην τουριστική αγορά.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο