Διεύρυνση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων

Σύμφωνα με την Enterprise Greece, οι ελληνικοί παραγωγοί φυσικών και βιολογικών προϊόντων διεισδύουν στις ξένες αγορές εν μέσω αυξημένης ζήτησης για βιολογικά προϊόντα. Κρέμες από κρητικά βότανα γνωστά από την αρχαιότητα , βάλσαμα δέρματος, φυσικό κρασί, τυριά, ελαιόλαδο και φρούτα είναι πολύ δημοφιλή στους ξένους αγοραστές.

Η μοναδικότητα της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες που είναι ευνοϊκές για σχεδόν 6.000 φυτικά είδη. Σχεδόν 1.000 από αυτά αναπτύσσονται μόνο σε αυτή τη χώρα. Και πολλά φυτά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες ή μοναδικά χαρακτηριστικά γεύσης.

Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν δύο παγκοσμίως αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα φυσικών καλλυντικών - τα Κορρές και Apivita και μερικές μοναδικές μάρκες κρασιού που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Η φυσική μοναδικότητα και η γενναιοδωρία της Ελλάδας της επέτρεψαν να φτάσει στις πρώτες θέσεις στο πλαίσιο της ταχέως αναπτυσσόμενης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ζήτησης φυσικών και βιολογικών προϊόντων.

Η έκθεση Nordic Organic Food Fair 2019

 Τον Νοέμβριο του 2019 στην πόλη Malmö της νότιας Σουηδίας συμμετείχαν 49 κορυφαίοι ευρωπαίοι παραγωγοί φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων (αριθμός ρεκόρ) στην κορυφαία ευρωπαϊκή έκθεση Nordic Organic Food Fair 2019. Οι Έλληνες εκθέτες πραγματοποίησαν περισσότερες από 1000 επαγγελματικές συναντήσεις με τους επισκέπτες ως μέρος της εκδήλωσης.
 
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Βιολογικής Γεωργίας, οι λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Η αξία της αγοράς των οικολογικών προϊόντων είναι 34 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 40% της παγκόσμιας αγοράς, δηλαδή περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 

Γιατί τα ελληνικά προϊόντα είναι σε ζήτηση

Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις ''βαριάς'' βιομηχανίας στη χώρα μας και η χρήση καυσίμων που μολύνουν την ατμόσφαιρα μειώνεται. Χάρη σε αυτό, η Ελλάδα έχει καλή οικολογία, παρθένα φύση, καθαρή θάλασσα και αέρα - σε αυτές τις συνθήκες καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα.
 
Στην ευρωπαϊκή αγορά, ο ελληνικός φυσικός οίνος, οι ελιές και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι σε μεγάλη ζήτηση · το μέλι, του οποίου η συγκομιδή γίνεται στην Ελλάδα όλο το χρόνο · πρόπολη και πικάντικα βότανα που δίνουν σε κάθε πιάτο εκπληκτική γεύση. Τα τοπικά φρούτα και λαχανικά, τα τυριά και ιδιαίτερα η φέτα είναι επίσης πολύ δημοφιλή. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ιδιαίτερα τα φυσικά ελληνικά καλλυντικά με βάση τα φαρμακευτικά βότανα, την πρόπολη και το ελαιόλαδο.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο