Ελλάδα: Σημαντικές ειδήσεις για τον Δεκέμβριο 2019

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από το αναμενόμενο. Το τρίτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση ήταν 2,3%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αυτό διευκολύνεται από την αύξηση της ροής τουριστών, την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές προβλέψεις, η οικονομία θα παρουσιάσει αύξηση 2% το επόμενο έτος.

Ανάπτυξη των εξαγωγών

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,5% το γ' τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αναφέρει η Enterprise Greece. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,2% ετησίως, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση.

Ο τουρισμός σπάει κάθε ρεκόρ

Τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν στα 16,08 δισ. Ευρώ τους πρώτους 9 μήνες του 2019. Η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τα αποτελέσματα του 2018 και το 2019 ήταν ένα έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 14% τους πρώτους 9 μήνες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περσινής χρονιάς.

Δάνειο από το ΔΝΤ

Η Ελλάδα προχώρησε στην αποπληρωμή χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων των τόκων της χώρας και τη βελτίωση του προφίλ χρέους της. Η αποπληρωμή του δανείου αντανακλά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Πληρωμή της Ευρωζώνης

117 χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να πληρώσουν 767 εκατ. ευρώ για την αύξηση του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης. Τα χρήματα θα ληφθούν από το συσσωρευμένο κέρδος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Φορολογικά οφέλη

Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέο φορολογικό νόμο που μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές για το εταιρικό και προσωπικό εισόδημα καθώς και για τα μερίσματα. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης ειδικούς φορολογικούς όρους για πλούσιους ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο.

Στρατηγικές επενδύσεις

Η Διακυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων της Ελλάδας ενέκρινε 6 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι η ανακατασκευή μιας παλιάς βιομηχανικής μονάδας κοντά στην Αθήνα. Κατά πάσα πιθανότητα, με την υλοποίηση αυτών των 6 έργων, θα δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Τιμές ακινήτων

Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9,1% το γ' τρίμηνο, έναντι 7,7% το β' τρίμηνο. Φυσικά, η αποκατάσταση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα κερδίζει δυναμική και σύντομα η αξία των ακινήτων θα φτάσει στο προ κρίσης επίπεδο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές για τους χώρους γραφείων αυξήθηκαν κατά 2,2% το α' εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το 2ο εξάμηνο του 2018.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο