€ 15 εκατ. για επενδύσεις σε νέες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΠΑΝΕΚ, προγραμματίζεται επιπλέον η διάθεση 15 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Η απόφαση αυτή έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έτσι, το συνολικό ποσό των επενδύσεων θα αυξηθεί στα € 156 εκατ. από τα αρχικά € 141. Πρόσθετες επενδύσεις θα κατευθύνονται προς την υλοποίηση περιφερειακών προγραμμάτων στη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τα Ιόνια Νησιά.

Κατανομή επενδύσεων

Πόσα χρήματα και πως αυτά θα διατεθούν αποφασίζεται και εγκρίνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα - 25 εκατ. ευρώ. Η Κεντρική Μακεδονία θα λάβει € 5 εκατ. λιγότερα. Τα λιγότερα χρήματα που θα διατεθούν θα είναι στη Δυτική Μακεδονία ,  μόνο 1 εκατ. ευρώ.

€ 17 εκατ. έχουν διατεθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και € 7 εκατ. λιγότερα στο Νότιο Αιγαίο. € 13,5 εκατ. θα επενδυθούν σε νέες τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 11 εκατομμύρια ευρώ θα είναι αρκετά για την Κρήτη. € 17 εκατομμύρια - 2 και 15 αντίστοιχα θα δαπανηθούν στην Κεντρική Ελλάδα και την Αττική.

Αρχικά, η ορεινή περιοχή της Θεσσαλίας έπρεπε να λάβει μόνο 15 εκατ. ευρώ, αλλά μετά τις τροποποιήσεις, το ποσό αυξήθηκε κατά 5 εκατ. ευρώ. Τα Ιόνια νησιά υποτίθεται ότι έπρεπε να λάβουν 10 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά θα λάβουν 13,5 εκατ. ευρώ για την οργάνωση τουριστικών επιχειρήσεων. Η Δυτική Ελλάδα θα επενδύσει 23,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,6 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη επένδυση. Αρχικά, είχαν προγραμματιστεί να δαπανηθούν πάνω από 16,6 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή.

Προσδοκίες και τρέχουσα κατάσταση

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα ΕΠΠΑΝΕΚ οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι προσθήκες στον τομέα του τουρισμού θα πρέπει να εξοφληθούν την επόμενη σεζόν αυξάνοντας τον αριθμό των παραθεριστών. Ο Στάθης Γιαννακίδης πιστεύει ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πιθανούς κρατικούς και δημόσιους πόρους για να φέρουμε τον τουρισμό σε υψηλότερο επίπεδο.

Τόσο μεγάλη προσοχή στον τομέα του τουρισμού δεν δίνεται τυχαία - έχει αποφασιστική επιρροή στην κρατική οικονομία. Στον τομέα του τουρισμού, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας της Ελλάδας είναι ήδη κατειλημμένο. Υπάρχει μια τεράστια ζήτηση στη δημιουργία μικρών ξενοδοχείων με 10-15 δωμάτια και στην αγορά του ιδιωτικού ακίνητου, το οποίο στη συνέχεια επινοικιάζεται στους παραθεριστές. Σήμερα, ο αριθμός των ξενοδοχείων στις παραθεριστικές πρωτεύουσες των πόλεων της Ελλάδας προσεγγίζει το σημείο του κορεσμού.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο