Οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει να αναπτύσσεται

Η Αθηναική αγορά ακινήτων μετατρέπεται σε  '' εκλεκτό μεζέ '' για τους επενδυτές. Το πρώτο εξάμηνο του 2019, ξένο κεφάλαιο με 736 εκατομύρια ευρώ ήρθε στην αγορά , ποσοστό 94,6% αυξημένο σε σχέση με την περσινή ίδια χρονική περίοδο.
 
Στατιστική επενδύσεων
 
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας το 2018, οι ξένες επενδύσεις στην  αγορά αινήτων έφτασαν τα 2012.19 εκατομύρια ευρώ.Συγκριτικά με το 2017, η αύξηση ήταν 172% - από 414.7 εκατομύρια ευρώ.
Οι ξένες επενδύσεις έδειξαν πενταπλάσια αύξηση συγκριτικά με τα δεδομένα του 2016 - τότε μόνο 22.4 εκατομύρια ευρώ είχαν επενδυθεί.
 
Η αλματώδης αύξηση στην ξένη αγορά δικαιολογείται καθώς στην περίοδο της οικονομικής κρίσης , η Ελλάδα δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον προς αυτούς. Η τελευταία φορά που καταγράφητηκε ξένη επένδυση στην Ελλάδα ήταν το 2007 - τότε έφτασε τα 310 εκατομύρια ευρώ. Μετά από μία μεγάλη περίοδο, σημειώνεται ταχύτατη ανάπτυξη - στο τελευταίο τετράμηνο του 2018 , οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 464.1 εκατομύρια ευρώ.
 
Τα δεδομένα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ( OECD ) έδειξαν ότι την περασμένη χρονιά η συνολική επένδυση στην ελληνική οικονομία, ανέρχονται σε 4.25 δισεκατομύρια ευρώ σε σύγκριση με 3.6 δισεκατομύρια το 2017.
Περίπου το ένα τέταρτο αυτού του ποσού - 1.12 δισεκατομύρια ευρώ - αφορά την αγορά ακινήτων.
 
Κυβερνητική πολιτική
 
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάργηση του 24% του φόρου προστιθέμενης αξίας για τα νέα κτίρια τα επόμενα τρία χρόνια, θα καταστήσει την ελληνική αγορά ακινήτων ακόμα πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Το μέτρο αυτό θα αυξήσει τη ροή των ξένων επενδύσεων. 
Λόγω της κατάργησης του φόρου, οι αγοραστές από άλλες χώρες δεν θα περιοριστούν στη δευτερογενή αγορά αλλά θα επενδύσουν σε νέα κτίρια, τα οποία θα υπόκεινται σε φόρο λειτουργίας μόνο 3%. Η αγοραπωλησία ακινήτων είναι η σημαντικότερη πηγή για την ελληνική οικονομία όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. 
Αυτό εξηγεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση του τομέα των ακινήτων.
 
Ποιοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, περίπου το 70-80% των ετήσιων ξένων επενδύσεων στην τοπική αγορά ακινήτων υπολογίζεται από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πιο δραστήριοι αγοραστές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο. Θέλουν να βρουν παραθαλάσσια ακίνητα για να χαλαρώσουν με την οικογένειά τους ή για να τα επινοικιάσουν. Οι υπόλοιποι αγοραστές είναι Κινέζοι, Ρώσοι και Άραβες που θέλουν να αποκτήσουν άδεια διαμονής για πέντε χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο