Νέο σχέδιο ανάπτυξης τουρισμού στην Ελλάδα

Οι ειδικοί σημειώνουν ρεκόρ επενδύσεων στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερες από 55.000 νέες θέσεις σε ξενοδοχεία 4 * και 5 * έχουν ανοίξει σε εθνικό επίπεδο. Μόνο στην Αθήνα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, εμφανίστηκαν περισσότερα από 40 νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Η Ελλάδα αποτελεί μια υποσχόμενη πλατφόρμα για τις διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, δεδομένου ότι σήμερα μόνο το 1,7% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων στη χώρα λειτουργεί υπό διεθνείς μάρκες. Μια έρευνα επενδυτών διεξήχθη στο Διεθνές Φόρουμ Επενδύσεων Ξενοδοχείων φέτος. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Ευρώπη για επενδύσεις συα ξενοδοχεία.

Λόγοι ελκυστικότητας

Από το 2012 ο αριθμός τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα έχει διπλασιαστεί. Στους 12 μήνες το χρόνο, περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτής της εισροής, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 1/3 έως 16 δισ. Ευρώ. Σήμερα ο τομέας του τουρισμού αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 του ΑΕΠ.

Χάρη στην τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και το μοναδικό μεσογειακό κλίμα, η Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Κατά την οικονομική κρίση παρατηρήθηκε μικρή μείωση του ενδιαφέροντος για τη χώρα, η οποία συνδέεται με την ανεπαρκή χρηματοδότηση της τουριστικής βιομηχανίας και τη μείωση του συνολικού επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών.

Ωστόσο, τώρα που η χώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσει ταχύτατα την οικονομία της και επιτυχώς διευθετεί λογαριασμούς με διεθνείς δανειστές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να δίνει μεγάλη προσοχή στην τουριστική βιομηχανία, καθώς η στρατηγική της σημασία για τη χώρα είναι προφανής.

Τρέχουσα κατάσταση

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αυξήσει την ελκυστικότητα των τοπικών resorts για τους τουρίστες. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στη βιομηχανία, τα οποία μπορούν να επιλυθούν μόνο με νέες επενδύσεις.

Πρώτον, δεν ήταν τόσο εύκολο να αντιμετωπιστεί η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση. Δεύτερον, η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει τρόπους να ξεπεράσει την Τουρκία και την Αίγυπτο στον ανταγωνισμό. Για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη σχεδιασμένο για 10 χρόνια.

Προβλέπεται να δοθεί η μέγιστη προσοχή στη βελτίωση της υποδομής των resorts. Ήδη έχει αρχίσει ο εκσυγχρονισμός των κύριων οδών μεταφοράς. Θα χτιστούν νέοι δρόμοι και κόμβοι που θα απλοποιήσουν τα ταξίδια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα - τα ταξίδια στις πόλεις διακοπών.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο