Ανεβαίνουν οι τιμές ακινήτων στην Κύπρο

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξέφρασε την ανησυχία της για την απότομη αύξηση των τιμών των ακινήτων στη χώρα. Η οικονομική ρυθμιστική αρχή έχει μιλήσει για την εισαγωγή ελέγχου σχετικά με το κόστος της στέγασης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την τιμολόγηση σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου.

Δυναμική πωλήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αξία των ακινήτων αυξήθηκε κατά 8,7% σε σύγκριση με το 2015, όταν καταγράφηκε η χαμηλότερη τιμή. Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 1,6%. Μία μικρή μείωση σημειώθηκε μόνο στη Λάρνακα και την Αμμόχωστο. Οι κατασκευαστές ακινήτων έχουν δραστηριοποιηθεί. Έχουν εκδοθεί 2 φορές περισσότερες άδειες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 - από τον Ιανουάριο έως το Μάιο, στο σύνολο 2820 άδειες. Μόνο τον Μάιο, οι κατασκευαστές έλαβαν 709 άδειες συνολικής αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα υποβληθέντα έγγραφα, η συνολική έκταση κατασκευής θα είναι 258,5 χιλιάδες m2.

Φόντο ανάπτυξης

Ο δείκτης των τιμών των κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους παρουσίασε ταχεία ανάπτυξη. Αυτό προκάλεσε την ανησυχία της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά, παρά το άλμα, το κόστος παραμένει πιο προσιτό από ό, τι πριν από την κρίση. Πριν από την απότομη αύξηση του δείκτη ακίνητης περιουσίας στα τέλη του 2018, η κατάσταση της αγοράς χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα - μια μέτρια αύξηση σημειώθηκε σε όλη τη χώρα. Η μόνη εξαίρεση ήταν η Λεμεσός. Ο σχηματισμός πολιτικής τιμολόγησης για ακίνητα σε αυτή την πόλη επηρεάζεται σημαντικά από εξωτερικούς παράγοντες. Πρόκειται για μια μαρίνα, δορυφορική χαρτοπαικτική λέσχη και την έναρξη της κατασκευής ενός σύγχρονου resort.

 

Παράγοντες επιρροής

Τώρα το κόστος της κυπριακής ακίνητης περιουσίας είναι λίγο συγκρατημένο λόγω της αύξησης της προσφοράς - οι κατασκευαστές αναθέτουν συνεχώς καινούργια ακίνητα. Μια άλλη πηγή αυξημένης προσφοράς είναι οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης που διαθέτουν προς πώληση τα ακίνητα που κατασχέθηκαν από τους οφειλέτες.

Προβλέψεις για τα τέλη του 2019

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους η αξία των κυπριακών ακινήτων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό αποδεικνύεται από σχεδόν όλους τους οικονομικούς δείκτες. Άλλωστε, με βάση την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι Βρετανοί άρχισαν να εξετάζουν πιο ενεργά τη δυνατότητα συμμετοχής στα επενδυτικά προγράμματα των ευρωπαϊκών κρατών, όταν εκδίδεται άδεια παραμονής για την αγορά του ακινήτου.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο