Τα πανεπιστήμια της Κύπρου ελκύουν περισσότερους ξένους φοιτητές

Πιο πρόσφατα, λόγω της χαμηλής διαπίστευσης των πανεπιστημίων πολλοί νέοι Κύπριοι αναγκάστηκαν να φύγουν για σπουδές σε γειτονικές χώρες. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά - τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εμπνέουνεμπιστοσύνη στη διεθνή αγορά εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο η εκροή των Κυπρίων προς άλλες χώρες για την εκπαίδευση μειώθηκε σημαντικά. Και η εισροή αλλοδαπών που επιθυμούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια της Κύπρου αυξήθηκε.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των κυπριακών πανεπιστημίων

Η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημοσιεύσει στοιχεία σχετικά με τους σπουδαστές που λαμβάνουν εκπαίδευση στο νησί. Αποδείχθηκε ότι κάθε τέταρτος φοιτητής είναι αλλοδαπός. Με αυτόν τον δείκτη, η Κύπρος ήταν στη δεύτερη θέση στην ΕΕ, χάνοντας την πρώτη θέση από το Λουξεμβούργο. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι φοιτιτές έρχονται στην Κύπρο για να εισέλθουν σε ένα από τα τοπικά πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι πολύ σύντομα η Κύπρος θα είναι στην πρώτη θέση στην κατάταξη της ελκυστικότητας για ξένους φοιτητές.

Στατιστικές της ΕΕ

Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2017, περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν επιλέξει εκπαιδευτικά ιδρύματα εκτός της χώρας τους για σπουδές. Μεταξύ 2013 και 2017 οι ξένοι φοιτητές αυξήθηκαν κατά 22%. Το 2018-2019 η ανάπτυξη συνέχισεκαι αυτό δείχνει την τακτική παγκοσμιοποίηση των οικονομικών συστημάτων και κοινωνιών. Και η τάση επιλογής ενός πανεπιστημίου σε άλλη χώρα δείχνει την επέκταση του παγκόσμιου συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ένας καλός λόγος που παρακινεί τους μαθητές να επιλέξουν ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι η διεθνοποίηση της αγοράς εργασίας. Επειδή οι σπουδές σε άλλη χώρα σας επιτρέπουν να αποκτήσετε πρόσθετη διεθνή εμπειρία η οποία θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν ψάχνετε για μια καλά αμειβόμενη εργασία.

Ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει την αναχώρηση για σπουδές στο εξωτερικό είναι το κύρος των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε σύγκριση με τα τοπικά πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, κάθε κράτος έχει την πολιτική του να προσελκύει ξένους φοιτητές, παρέχοντάς τους ορισμένα προνόμια.

Όπως έδειξαν οι μελέτες, οι περισσότεροι κάτοικοι της Ινδίας, της Κίνας και της Δημοκρατίας της Κορέας πηγαίνουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Όμως, το ποσοστό των πολιτών των ασιατικών χωρών αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 52% όλων των φοιτητών.

Τα πιο δημοφιλή πανεπιστήμια για διεθνείς φοιτητές βρίσκονται στο Λουξεμβούργο, την Κύπρο και την Αυστρία. Χαμηλή βαθμολογία στα πανεπιστήμια της Κροατίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο