Σημαντική μείωση φόρου ακινήτων στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας έχει ετοιμάσει ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Μέχρι το τέλος του μήνα, το έγγραφο θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο προς εξέταση. Προβλέπει μείωση κατά 30% του φόρου ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ* από το 2021.

Οι αλλαγές στο σύστημα χρέωσης θα είναι σταδιακές. Πρώτον, η μείωση θα είναι 20%, και σε ένα χρόνο, το 2021, η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 10%.

Συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, το 2020, λόγω καινοτομιών, το κράτος θα χάσει περίπου 565 εκατ. Ευρώ. Σε ένα χρόνο, οι απώλειες θα αυξηθούν κατά άλλα € 285 εκατ. Με το νομοσχέδιο, τα νομικά πρόσωπα και τα άτομα που τα τελευταία χρόνια έχουν καταβάλει 800 € για κάθε 12 μήνες χρήσης ακίνητης περιουσίας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεισφέρουν μόνο 640 € στο δημόσιο ταμείο. Και από το 2021, ακόμη λιγότερο € 576. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλου αριθμού ακινήτων ή ακινήτων τεράστιας έκτασης θα λάβουν έκπτωση 500 ευρώ το επόμενο έτος. Κάθε χρόνο πλήρωναν 2.500 ευρώ τοΕΝΦΙΑ. Το 2021, το ποσό του φόρου για αυτούς θα μειωθεί κατά 10%.

Όταν γίνεται ο υπολογισμός

Φόρος ακινήτου φέτος υπολογίζεται τον Αύγουστο. Μετά από αυτό, οι ειδοποιήσεις για νέες πληρωμές θα ληφθούν από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 5 μήνες: το πρώτο - μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και το τελευταίο - το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2020.

* Τα άτομα και οι εταιρείες που κατέχουν οποιοδήποτε ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσουν έναν ενιαίο φόρο ΕΝΦΙΑ. Ο υπολογισμός πραγματοποιείται ανάλογα με την αγοραία τιμή του ακινήτου, τη θέση του, τον αριθμό των ορόφων, την ηλικία του κτιρίου και την κατάσταση της πρόσοψης. Οι νομικές οντότητες πληρώνουν επιπλέον το 0,55% της αξίας όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα και βρίσκονται στους ισολογισμούς τους.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο