Φέστιβαλ Χαλλούμι στην Κύπρο

Στο ήσυχο χωριό Δρούσα *, 27 χλμ. Από την Πάφο, στις 13 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οπαδοί του κυπριακού χαλουμιού. Παρόλο που είναι ένα μικρό χωριό έχει ήδη αποκτήσει παγκόσμια φήμη και η ροή των τουριστών στη Δρούσα αυξάνεται. Για πρώτη φορά το φεστιβάλ χαλούμι πραγματοποιήθηκε εδώ το 2018. Η επιτυχία του ενέπνευσε τους διοργανωτές να οργανώσουν την εκδήλωση και φέτος.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί μόνο μια μέρα, επομένως είναι καλύτερο να σχεδιάσετε πριν το ταξίδι στη Δρούσα για να φτάσετε στο φεστιβάλ τυριών. Οι διοργανωτές προετοιμάζονται προσεκτικά για την εκδήλωση. Όλοι, φυσικά, θα μπορούν να δοκιμάσουν τα πιο φρέσκα τοπικά τυριά και παραδοσιακά κυπριακά πιάτα, να ακούσουν αυθεντική μουσική και να χορέψουν. Εκτός από το τυρί, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δοκιμάσουν και άλλα τοπικά προϊόντα τα οποία μπορούν να αγοραστούν σε ελκυστική τιμή.

Χαλλούμι: χαρακτηριστικά και γεύση

Το τυρί Χαλλούμι έχει ένα λευκό χρώμα και μια στρωματοποιημένη δομή. Στην εμφάνιση, μπορεί ακόμη και να μπερδευτεί με μοτσαρέλα. Χαρακτηρίζεται από μέτρια αλατότητα και ταυτόχρονα είναι αρκετά σκληρό. Το κύριο χαρακτηριστικό του τυριού είναι η μέθοδος αποθήκευσης. Κομμάτια τυριού τοποθετούνται σε άλμη με φρέσκα φύλλα μέντας, παραμένει φρέσκο ​​για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποκτά ιδιαίτερη γεύση.

Για την προετοιμασία του χαλουμιού, χρησιμοποιούνται το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα. Μερικές φορές μια μικρή ποσότητα αγελαδινού γάλακτος προστίθεται στο μείγμα. Το Χαλλούμι είναι κατάλληλο για το τηγάνισμα και για τη σχάρα. Οι ντόπιοι τρώνε το τυρί σε οποιοδήποτε γεύμα. Στην Κύπρο χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα διαφόρων πιάτων. 

* Το χωριό Δρούσα είναι καλό σε κάθε εποχή του χρόνου. Είναι πάντα ήσυχο εδώ, κανείς δεν βιάζεται. Η όμορφη φύση και ο ήρεμος τρόπος ζωής του τοπικού πληθυσμού βοηθούν να αποσπάσουν την προσοχή και να χαλαρώσουν. Το καλοκαίρι δημιουργείται ένα άνετο μικροκλίμα χάρη στον δροσερό άνεμο από το φυσικό Ακάμα.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο