Καταργήθηκαν τα Capital Controls στην Ελλάδα

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι η κίνηση κεφαλαίων δεν θα ελέγχεται πλέον. Για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη χώρα αυτό είναι μάλλον το αναμενόμενο βήμα. Οι πρώτες παραχωρήσεις για τους ιδιοκτήτες λογαριασμών στις ελληνικές τράπεζες εισήχθησαν στα τέλη Ιουνίου 2015. Βοήθησαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και να αυξήσουν την ελκυστικότητα του κράτους για επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Εκπαίδευση

Οι προετοιμασίες για την άρση των ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η χώρα αποκαθιστά ενεργά την οικονομία της και πληρώνει τους διεθνείς πιστωτές. Η ελληνική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την άρση των ελέγχων που εισήχθησαν το 2015. Είναι αδύνατο να αφαιρεθεί αμέσως ο έλεγχος του κεφαλαίου, διότι για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί η νομοθεσία και να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές. Η τελική απόφαση επί του θέματος αυτού ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση.

Προσδοκίες

Η παρακολούθηση κεφαλαίου θα πρέπει να σταματήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, διεθνείς εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν την Ελλάδα για να ετοιμάσουν μια έκθεση που θα αξιολογήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Η ενισχυμένη κρατική εποπτεία από τους διεθνείς δανειστές πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος για την εξοικονόμηση της οικονομίας της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξένων εμπειρογνωμόνων θα γίνει η προετοιμασία του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Εάν οι οικονομικοί δείκτες, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείξουν θετική δυναμική θα επιταχύνουν περαιτέρω τη διαδικασία άρσης των ελέγχων κεφαλαίου.

Τρέχουσα κατάσταση

Παρόλο που η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασθενήσει σημαντικά τον έλεγχο για τους κατόχους κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες. Οι περιορισμοί στην ανάληψη χρημάτων από κάρτες και λογαριασμούς έχουν αρθεί. Τώρα οικονομικές συναλλαγές έως και 100.000 ευρώ είναι δυνατές με νομικές οντότητες στο εξωτερικό χωρίς την άδεια της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες ανησυχούν ότι σύντομα θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Ενημέρωσαν γι 'αυτό τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τα τρέχοντα θέματα. Οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι πεπεισμένοι ότι η κατάργηση των περιορισμών στην απόσυρση κεφαλαίων θα οδηγήσει στην ταχεία εκροή τους από τη χώρα.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο