Τα 10 θαύματα της Πελοποννήσου

Η Πελοπόννησος είναι μια καταπληκτική χερσόνησος με πλούσια ιστορία και άφθονη φυσική ομορφιά. Αλλά υπάρχουν μοναδικές ιστορικές τοποθεσίες που αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή.

Μονεμβασία

Ένας μικρός οικισμός στο παρελθόν αποτελούσε σημαντικό σημείο εμπορίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μοναδική στο ότι βρίσκεται σε ένα νησί που σχηματίστηκε από ένα κομμάτι βράχου που χωρίστηκε από την ηπειρωτική χώρα. 

Κανάλι της Κορίνθου

Η απόφαση για την κατασκευή γραμμής ύδρευσης λήφθηκε από τον αυτοκράτορα Nero. Με τη βοήθεια της, ήθελε να εξοικονομήσει χρόνο στο δρόμο από την Αθήνα στην Ιταλία. Αλλά η ιδέα ενσωματώθηκε μόνο στο XIX αιώνα - ένα κανάλι 8 μέτρων βάθος και 23 πλάτος συνδεδεμένο με τις θάλασσες του Ιονίου και του Αιγαίου. Και η διαδρομή των πλοίων έγινε μικρότερη κατά 400 χιλιόμετρα. Μόνο τα πλοία πηγαίνουν ανεξάρτητα από το κανάλι, με μεγάλα πλοία - με τράτες. Δεν επιτρέπονται τα παραγάδια. 

Καλάβρυτα

Το 1821, τα Καλάβρυτα έγιναν το κέντρο μιας εθνικής εξέγερσης, η οποία εξελίχθηκε σε έναν σκληρό πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όλοι οι άντρες πυροβολήθηκαν από γερμανικά στρατεύματα στην πόλη και δημιουργήθηκε τεράστια πυρκαγιά. Ένα ρολόι εγκαθίσταται στον πύργο της πόλης, το οποίο δείχνει πάντα την ίδια ώρα – 14:34 - την αρχή της μαζικής εκτέλεσης.

Ναύπλιον

Η ιστορία της πόλης άρχισε την Μυκηναϊκή εποχή. Η αρχιτεκτονική του Ναυπλίου είναι παρόμοια με τη Βενετία: η κατασκευή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ιταλών μαστόρων κυρίως και για μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη βρισκόταν κάτω από το προτεκτοράτο της Βενετικής Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι το Ναύπλιον χρησίμευσε ως ένα από τα σημαντικότερα φυλάκια, οι Ιταλοί επένδυσαν τεράστια ποσά σε αυτό.

Μυκήνες

Οι Μυκήνες είναι η παλαιότερη πόλις με μοναδική ιστορία. Πιστεύεται ότι αυτή η πόλη ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Ελλάδας και ο βασιλιάς της με τον στρατό συμμετείχε στην πολιορκία της Τροίας.

Πόλη φάντασμα του Μυστρά

Τον 14ο αιώνα υπήρχε μια καλά ανεπτυγμένη πόλη με πληθυσμό 40 χιλιάδων κατοίκων. Τα ευρήματα των αρχαιολόγων δείχνουν ότι η πόλη έδωσε μεγάλη προσοχή στην εξέλιξη της τέχνης. Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία έχουν τα ερείπια του καθεδρικού ναού της Μητρόπολης και του μοναστηριού του Περιβλέπτου.

 

Σπήλαια Διρού

Η συνολική έκταση 3 μοναδικών σπηλαίων είναι εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Επί του παρόντος, δύο από αυτές πλημμυρίζουν. Όμως, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τεράστιους σταλακτίτες και μια υπέροχη υπόγεια λίμνη.

Ολυμπία

Αυτός είναι ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο διοργανωτής του θεωρείται ο Ηρακλής. Οι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν μέχρι το 394 π.X.

Μάνη

Όλα τα κτίρια στην πόλη μοιάζουν με μικρά φρούρια, καθώς ο τοπικός πληθυσμός έπρεπε συνεχώς να απομακρύνει τους κατακτητές. Ίσως λοιπόν πιστεύεται ότι οι απόγονοι των αγωνιστών Σπαρτιατών ζουν στη Μάνη.

Θέατρο Επιδαύρου

Μια μοναδική αρχιτεκτονική δομή, εντυπωσιακή στην κλίμακα και την ακουστική, χτίστηκε στη μνήμη του ταλαντούχου θεραπευτή Ασκληπιού, θεού της ιατρικής και της θεραπείας. Ήταν ο αγαπημένος μαθητής του Χείρωνα και πέθανε από κεραυνό από τον Δία για το δώρο της ανάστασης των ανθρώπων. Έτσι λέει ο θρύλος.

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο