Ανεβαίνει σημαντικά η αγορά των ακινήτων στην Θεσσαλονίκη

Η βαθμολογία της βόρειας πρωτεύουσας της Ελλάδας στην Airbnb έφτασε στο επίπεδο της Αθήνας. Και ως εκ τούτου, η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Ο βασικός λόγος για τη θετική δυναμική είναι η ανακαίνιση των ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες των παλαιών ακινήτων πραγματοποίησαν ποιοτικές επισκευές και ανέβασαν αναβαθμισμένα ακίνητα στο website της Airbnb. Και αυτό οδήγησε σε απότομη μείωση του αριθμού των ελεύθερων διαμερισμάτων.

Η αύξηση των πωλήσεων σημειώνεται και στα παλιά σπίτια. Είναι δημοφιλείς στους κατοίκους των Βαλκανίων - ειδικά στους Σέρβους. Το τετραγωνικό μέτρο στη Σερβία κοστίζει τουλάχιστον 1-1.500 ευρώ. Τα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη μπορούν κοστίζουν και 35.000 ευρώ που είναι σχετικά φθηνό.

Δυναμική των αγοραπωλησιών 2017-2019

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές για την αγορά ακινήτων, 2.000 αγοραπωλησίες πραγματοποιήθηκαν το 2017. Το 2018 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 1.000. Στις αρχές του 2019, η Υπηρεσία Αξιολόγησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη σημειώνει ελαφριά κάμψη, αλλά η κατάσταση θα βελτιωθεί τον Σεπτέμβριο. Κατά την περίοδο αυτή παρατηρείται αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ο αριθμός των ανακαινισμένων ακινήτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Επί του παρόντος, μπορείτε να αγοράσετε ένα διαμέρισμα στη βόρεια πρωτεύουσα της Ελλάδας για περίπου € 50.000. Δεν προβλέπεται σημαντική αύξηση των τιμών στο εγγύς μέλλον - η αγορά θα είναι σταθερή.

Ο ρόλος της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης

Η βελτίωση στην αγορά ακινήτων οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες άρχισαν να τα εκμισθώνουν ενεργά στους τουρίστες και τους επισκέπτες της πόλης. Τα βραχυπρόθεσμα ενοίκια δεν ενδιαφέρουν μόνο τους ιδιοκτήτες που έχουν διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή εξοχικές κατοικίες, αλλά και τους ξένους επενδυτές οι οποίοι αγοράζουν ενεργά τα ελληνικά ακίνητα για να έχουν κέρδος.

Βασικές προοπτικές

Οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων πιστεύουν ότι η δημοτικότητα του Airbnb είναι προσωρινή. Δεδομένου ότι το κόστος ανακαίνισης είναι μεγάλο και παίρνει μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποπληρωθεί από βραχυπρόθεσμη μίσθωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση της "ανακαίνισης + ενοικίου" οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της εμφάνισης της πόλης, αλλά και πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια αποκαταστάθηκαν και επισκευάστηκαν.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο