Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ

Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον ο δείκτης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας θα μπορούσε να ξεπεράσει το ποσό των 200 δισ. ευρώ. Στις υποθέσεις του, ο πολιτικός βασίζεται σε προβλέψεις για τα επόμενα τρία χρόνια στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (MTFS). Η ανάπτυξή του έχει ολοκληρωθεί και η υποβολή του σχεδίου προς εξέταση από το Κοινοβούλιο αναμένεται στο εγγύς μέλλον.

Χαρακτηριστικά της νέας δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας

Η MTFS ανέπτυξε το σενάριο μαζί με όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες και υπό τον έλεγχο του Γεωργίου Τσιαλαράκη, Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

ΑΕΠ

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει αύξηση του ΑΕΠ μέχρι και 4.543 δισ. Ευρώ. Έτσι, το επόμενο έτος, ο αριθμός του θα ξεπεράσει το ποσό των 200 δισ. Ευρώ. Παράλληλα, παρατηρείται μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του δείκτη. Αυτό το έτος, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%, ενώ το επόμενο έτος αναμένεται μόνο 2,3%. Κατά τα έτη 2022-2023, η ανάπτυξη αναμένεται να μην υπερβαίνει το 1,8%.

Ανεργία

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης ότι τα επόμενα τρία χρόνια, η θετική δυναμική θα συνεχιστεί όσον αφορά τη μείωση της ανεργίας. Χάρη στην κρατική πολιτική, ο αριθμός θα μειωθεί στο 13,2% τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Δικαστικά έξοδα

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας αναμένει μια σπασμωδική αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά το επόμενο έτος - κατά περίπου 2 δισ. Ευρώ. Όμως, τους επόμενους 36 μήνες, ο αριθμός αυτός μπορεί να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο. Το 2020 θα δαπανηθούν 58,133 δισ. Ευρώ, αλλά μέχρι το 2023 η κυβέρνηση θα μπορέσει να μειώσει το κόστος σε 58,5 δισ. ευρώ - 58,8 δισ. ευρώ. 

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί - σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, κατά περίπου 1,5% ετησίως. 

Το φινάλε της κρίσης

Η Ελλάδα έχει τακτοποιήσει με επιτυχία χρέη και σταδιακά ανακάμπτει από την κρίση. Αυτό διευκολύνεται όχι μόνο από μια αρμόδια φορολογική πολιτική αλλά και από μια σειρά πρόσθετων μέτρων. Η προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων στη χώρα συνέβαλε στην ανταλλαγή θεωρήσεων για την αγορά ακινήτων. Έχει αναπτυχθεί και υλοποιηθεί με επιτυχία μια στρατηγική για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει αυξήσει τον αριθμό των τουριστών από όλο τον κόσμο. Ήδη αυτή την άνοιξη, η Ελλάδα μπορεί να λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από χώρες της ΕΕ. Έτσι, η Eurogroup σχεδιάζει να μειώσει το χρέος της χώρας. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο Pierre Moscovisi, χάρη στη μακροοικονομική βοήθεια, η κρίση στη χώρα θα τελειώσει πλήρως. Και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο