Airbnb: η τάση των τιμών για ενοικίαση των ακινήτων στην Ελλάδα

Οι υπηρεσίες ενοικίασης Airbnb είναι πολύ δημοφιλείς για τους τουρίστες. Και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό από τον αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης που συνάπτονται στην Ελλάδα. Η ηλεκτρονική υπηρεσία έχει επηρεάσει σημαντικά τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί εδώ και καιρό στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Νέα ελίτ στην Αθήνα

Παραδοσιακά, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπήρχαν ακριβά σπίτια. Αλλά πρόσφατα οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται σε άλλα μέρη της πόλης. Σύμφωνα με την Airbnb, η μίσθωση ανά ημέρα στην ελληνική πρωτεύουσα κοστίζει 52 ευρώ. Και η στέγαση στην περιοχή Κουκάκι, της οποίας η δημοτικότητα αυξάνεται εκθετικά, διατίθεται κατά μέσο όρο για € 51. Το περασμένο καλοκαίρι η τιμή ενοικίασης αυξήθηκε στα € 61. Και η μέση τιμή μίσθωσης ανά μήνα στο Κουκάκι ανέρχεται σήμερα σε € 679. Η Βόρεια Κηφισιά είναι ιστορικά πιο ελίτ από το Κουκάκι, αλλά η ζήτηση για στέγαση είναι σημαντικά χαμηλότερη. Το μέσο ημερήσιο ενοίκιο είναι € 59. Και αποδεικνύεται ότι το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος στο Κουκάκι είναι περίπου ίσο με την Κηφισιά.

Αλλαγές στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Η αύξηση του ενοικίου για επαγγελματικά ακίνητα έχει προκαλέσει μείωση της ζήτησης για εμπορική υπόθεση ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Επαγγελματικά ακίνητα στις λεωφόρους Συγγρού και Κηφισίας έχει γίνει μια πηγή νέων επενδυτικών ευκαιριών - τα αγορασμένα συγκροτήματα γραφείων ανακατασκευάζονται ως κατοικίες προς πώληση και ενοικίαση.

Για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2018, στα γραφεία της κατηγορίας Α το μηνιαίο ενοίκιο αυξήθηκε σε € 16 - € 21 ανά m2, ενώ στα γραφεία κατηγορίας Β η τιμή αυξήθηκε στα € 8 - € 14 ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι τιμές των γραφείων της τρίτης κατηγορίας παρέμειναν αμετάβλητες. Η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά τα κτίρια γραφείων σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις κύριες λεωφόρους και το μετρό.

Αττική νούμερα

Στον βόρειο τομέα της Αττικής, απαιτούνται πρώτες θέσεις γραφείων σε κτίρια δίπλα στους κύριους δρόμους. Στη Λεωφόρο Κηφισιάς μπορείτε να νοικιάσετε ένα γραφείο για € 11- € 18 ανά m2 ανά μήνα. Στο νότιο τομέα της Αττικής, τα πιο ακριβά είναι τα γραφεία με θέα στη θάλασσα, ενώ είναι σχετικά κοντά στην παραλία. Στο ανάχωμα του Ποσειδώνα, η μίσθωση του πρώτου κτιρίου στο συγκρότημα "Σταύρος Νιάρχος" ανά μήνα είναι € 11- € 17 ανά τετραγωνικό μέτρο. Στον δυτικό τομέα της Αττικής, το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από € 5-11 ανά μήνα ανά m2. Στην περιοχή του Πειραιά έχει αυξηθεί η ζήτηση για γραφεία κατά μήκος των δρόμων Ακτή Κονδύλης και Ακτή Μιαούλη. Εδώ μπορείτε να ενοικιάσετε γραφείο για € 6 - € 13 m2 / μήνα.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο