Αναπτύσσεται η αγορά ακινήτων της Κύπρου

Παράλληλα με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η αγορά ακινήτων του νησιού άρχισε να παρουσιάζει θετική τάση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ για τις μονοκατοικίες - κατά 2%.

Η πιο δραστήρια ανάπτυξη έδειξε η ακίνητη περιουσία στη Λάρνακα - 7%. Επιπλέον, η Λάρνακα είναι το πολιτιστικό, οικονομικό και οικονομικό κέντρο της δημοκρατίας. Η πόλη της Αμμοχώστου βρίσκεται λίγο πίσω. Παρά το γεγονός ότι είναι μικρό, η ακίνητη περιουσία εδώ έχει αυξηθεί σε τιμή κατά 4%.

Ιστορικό της πτώσης της αγοράς ακινήτων

Ο κατασκευαστικός κλάδος της Κύπρου επηρεάστηκε έντονα από τη οικονομική κρίση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι κατασκευαστές δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν την κατασκευή νέων ακινήτων: για έτοιμα, η ζήτηση έπεφτε ταχέως. Το 2016, οι αγοραστές έντονα άρχισαν να ενδιαφέρονται για την κυπριακή ακίνητη περιουσία. Αλλά ήδη το 2017, οι πωλήσεις κατοικιών, βιλών και διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 50%.

Αντιμετωπίζοντας την κρίση

Εν μέσω σταθεροποίησης της οικονομίας, ο αριθμός των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2018, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 3,8% και η ανεργία μειώθηκε στο 7%. Οι Κύπριοι έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται περισσότερο το τραπεζικό σύστημα και είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν αίτηση για δάνεια για ακίνητα. Η κυβέρνηση μπόρεσε να τονώσει τη ζήτηση αλλοδαπών πολιτών: καταργήθηκαν οι φόροι ακίνητης περιουσίας και εισήχθη πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να αποκτηθεί άδεια παραμονής υπό τις προϋποθέσεις.

Το 2018, η μεγαλύτερη ζήτηση αφορούσε ακίνητα στη Λεμεσό. Αυτή η πόλη λιμάνι αντιπροσώπευε το 37% των συναλλαγών στο συνολικό ποσό που καταγράφηκε στη χώρα. Σε σύγκριση με το 2017, οι αλλοδαποί αγόρασαν δύο φορές περισσότερα κυπριακά ακίνητα. Αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ όλων των συναλλαγών ακινήτων στην Κύπρο. Το 40% του συνολικού αριθμού αγοραστών είναι πολίτες της ΕΕ. Το μόνο αρνητικό σημείο πέρυσι ήταν η απότομη πτώση των πωλήσεων τον Δεκέμβριο. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017, η ζήτηση μειώθηκε κατά το ήμισυ. Γενικά, το ενδιαφέρον για ακίνητα στην Κύπρο από κατοίκους και αλλοδαπούς αυξάνεται σταθερά από το 2008. Η αύξηση των πωλήσεων ήταν 5% στην Πάφο, 8% στη Λεμεσό και 10% στη Λευκωσία.

Λόγοι για την αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια

Το κυπριακό ακίνητο επιλέγεται για καλοκαιρινές διακοπές λόγω του ήπιου μεσογειακού κλίματος. Όταν αγοράζετε ένα ακίνητο για ποσό € 300.000, μπορείτε να λάβετε άδεια παραμονής. Το κόστος της στέγασης στην Κύπρο είναι πιο δημοκρατικό από ότι σε άλλα κράτη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η δεύτερη πιο ελκυστική χώρα για όσους θέλουν να αποκτήσουν άδεια διαμονής μέσω επενδύσεων σε ακίνητα μετά την Ελλάδα.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο