Reuters: Ευκαιρίες «βλέπουν» στα ελληνικά ακίνητα οι Κινέζοι

«Τρεις φορές την εβδομάδα, εκατοντάδες Κινέζοι επενδυτές φτάνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου τους υποδέχονται μεσίτες, πρόθυμοι να τους “ξεναγήσουν” στην πόλη για να δουν τα διαθέσιμα προς πώληση διαμερίσματα»

Στις χαμηλές τιμές των ακινήτων, που προσελκύουν Κινέζους επενδυτές, που ψάχνουν ευκαιρίες αλλά και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής στην Αθήνα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του Reuters.

«Τρεις φορές την εβδομάδα, εκατοντάδες Κινέζοι επενδυτές φτάνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου τους υποδέχονται μεσίτες, πρόθυμοι να τους “ξεναγήσουν” στην πόλη για να δουν τα διαθέσιμα προς πώληση διαμερίσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το δέλεαρ για την προτίμησή τους είναι φυσικά οι πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων αλλά και το γενναιόδωρο πλαίσιο της «χρυσής βίζας» που ισχύει στην Ελλάδα και το οποίο το οποίο προσφέρει πενταετή άδεια παραμονής που ανανεώνεται με μία επένδυση ύψους 250.000 ευρώ στην αγορά ακινήτων, σχολιάζει το Reuters.

«Αυτό το ποσό είναι αρκετό για ένα τριάρι στην πρωτεύουσα με θέα στην Ακρόπολη. Είναι, επίσης, αρκετό για να φέρει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά από τότε που η ελληνική οικονομία άρχισε να καταρρέει, μετά την κρίση του 2009, αν και οι τιμές είναι ακόμη 40% χαμηλότερες από την αρχή της κρίσης», σημειώνεται.

Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, μετά την υποχώρησή τους κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο - πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα εκτινάχθηκαν 91% στα 287 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος σε σχέση με το 2016, όπως έδειξαν επίσης στοιχεία της ΤτΕ. Τα φορολογικά έσοδα από πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 41% στα 204,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο επτάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ.

«Έχουμε πολύ περισσότερα τηλεφωνήματα», δηλώνει στο Reuters ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών, η οποία εκπροσωπεί περίπου 3.000 μεσίτες. «Η συντριπτική πλειονότητα είναι ξένοι και υπάρχουν και κάποιοι Έλληνες. Ασφαλώς, οι Κινέζοι προηγούνται με διαφορά» σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος, ο οποίος προβλέπει ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 5-7% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας φέτος και το 2019. 

Βοηθά το γεγονός ότι το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% έναντι του δολαρίου φέτος. «Αν και το Πεκίνο θέτει περιορισμούς στις επενδύσεις στο εξωτερικό, οι Κινέζοι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους για να βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα», αναφέρει το Reuters.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί στη μετανάστευση που άρχισαν να ισχύουν από πέρυσι στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία - δημοφιλείς προορισμοί για τους Κινέζους στο παρελθόν – ευνοούν επίσης την επιλογή της Ελλάδας για επενδύσεις στα ακίνητα, δηλώνει η Άλις Μα, διευθύντρια πωλήσεων της εταιρείας Bloom Consulting με έδρα το Πεκίνο. 

Για τους ενοικιαστές, ωστόσο, το κινεζικό ενδιαφέρον δεν αποτελεί καλή είδηση, αναφέρει το δημοσίευμα καθώς πολλές φορές οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύονται και αν οι ενοικιαστές δεν συμφωνήσουν να πληρώσουν το υψηλότερο ενοίκιο απειλούνται με έξωση, δηλώνει στο Reuters ο Άγγελος Σκιαδάς, επικεφαλής του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ). 

Πηγή: insider.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο