Τι σπίτι μπορείτε να νοικιάσετε στην Αθήνα με 400 ευρώ

Ακριβότερα κατά 15% με 20% είναι τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού.

Δυσεύρετα έχουν αρχίσει να γίνονται τα διαμερίσματα με οικονομικό ενοίκιο στο κέντρο της Αθήνας, με τις τιμές να έχουν καταγράψει αύξηση 20% κατά μέσο όρο μέσα σε ένα χρόνο. Η αυξητική τάση αναμένεται συνεχιστεί αν και ακόμα μπορούν να βρεθούν ευκαιρίες, αρκεί οι υποψήφιοι ενοικιαστές να… θυσιάσουν την γρήγορη πρόσβαση στο μετρό. 

Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν επαγγελματίες της αγοράς η κοντινή απόσταση από τα μέσα σταθερής τροχιάς σημαίνει αυτόματα μια αύξηση στο ενοίκιο. «Ένα διαμέρισμα που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μετρό ή το ηλεκτρικό μπορεί να νοικιάζεται έως και 20% πιο ακριβά από ένα άλλο διαμέρισμα με τα ίδια χαρακτηριστικά και στην ίδια περιοχή, το οποίο όμως είναι πιο μακριά», σημειώνει στο insider.gr έμπειρος μεσίτης. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι μια αναζήτηση στις δημοφιλείς ιστοσελίδες αγγελιών για ενοικίαση διαμερίσματος με 400 ευρώ τον μήνα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, επιστρέφει ελάχιστες αγγελίες για διαμερίσματα σε πολύ κοντινή απόσταση από το μετρό. 

Με το μέσο ενοίκιο στο κέντρο της Αθήνας να διαμορφώνεται σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX στα 6 ευρώ ανά τετραγωνικό τον μήνα, θεωρητικά κάποιος να βρει ένα διαμέρισμα 66 τετραγωνικών μέτρων με 400 ευρώ ενοίκιο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική ανά περιοχή.

Πιο ακριβή περιοχή παραμένει το Κολωνάκι με 9 ευρώ/ανά τμ και ακολουθεί η περιοχή γύρω από το Χίλτον (7,5 ευρώ/τμ). Κουκάκι, Ζωγράφου και Πετράλωνα έχουν μέση τιμή τα 6,5 ευρώ το τμ και ακολουθούν τα Ιλίσια και η Νεάπολη με 6 ευρώ το τετραγωνικό. Πιο φθηνά παρά την μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε το τελευταίο έτος είναι τα Εξάρχεια με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 5,5 ευρώ ανά τμ. Σε αυτές τις περιοχές είτε δεν μπορεί να βρεθεί κάτι, είτε γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια μέχρι 60 τμ, που όμως στην πλειοψηφία τους έχουν παλιές κουζίνες και μπάνια.

Σημαντικά πιο χαμηλές παραμένουν οι τιμές στις υπόλοιπες περιοχές του κέντρου όπως η Πατησίων, η Κυψέλη, και η περιοχή ανάμεσα σε Πλατεία Αττικής, Άγιο Παντελεήμονα και Πλατεία Βικτωρίας. Εκεί με 400 ευρώ νοίκι μπορεί κάποιος  να βρει διαμερίσματα 3ου και 4ου ορόφου με δύο και τρία υπνοδωμάτια. Βεβαίως, μιλάμε για παλαιά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί την δεκαετία του 60’ και του 70’.  Ακόμη πιο φθηνά (150-200 ευρώ) νοικιάζονται τα διαμερίσματα ισογείου και οι ημιυπόγειες και υπόγειες γκαρσονιέρες σε αυτές τις περιοχές.

Πάντως ακόμη και στην ίδια περιοχή παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις σε τιμές ενοικίασης, οι οποίες διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες πέρα από την τοποθεσία, την ηλικία του κτηρίου και την εγγύτητά του στα μέσα μεταφοράς.  Οι υποψήφιοι ενοικιαστές κοιτούν για αυτόνομη θέρμανση και κουφώματα αλουμινίου προκειμένου να ξέρουν πως δεν θα «ξεφύγουν» οι λογαριασμοί ειδικά τον χειμώνα. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα κοινόχρηστα που θα πρέπει να καταβάλουν και βέβαια το αν υπάρχει θέση στάθμευσης.

Πηγή: insider.gr/epiheiriseis

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο