Ξεμπλοκάρει η πώληση ακινήτου με οφειλές ΕΝΦΙΑ

Στο εξής στη διαδικασία μεταβίβασης, το ποσό των υπολειπόμενων φόρων από άλλα ακίνητα μπορεί να παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο

Το δρόμο που διευκολύνει τις πωλήσεις ακινήτων από τους φορολογούμενους που χρωστούν στην Εφορία ΕΝΦΙΑ ή Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ανοίγει διάταξη που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Η συγκεκριμένη διάταξη παρέχει τη δυνατότητα, εφόσον ο φορολογούμενος το επιθυμεί, στη φορολογική αρχή να παρακρατεί με τη σύμφωνη γνώμη του το συνολικό οφειλόμενο ποσό του φόρου ακίνητης περιουσίας ή του ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα, χωρίς να χρειάζεται κάποια ρύθμιση.

Μέχρι σήμερα, ένας φορολογούμενος που θέλει να μεταβιβάσει ένα ακίνητο και έχει οφειλές σε φόρους ακίνητης περιουσίας από άλλα ακίνητα μπορεί να προχωρήσει στη μεταβίβαση, μόνο εφόσον έχει κάνει ρύθμιση του υπολειπόμενου φόρου που αφορά τα άλλα ακίνητά του και πρέπει να προσκομίσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Στο εξής στη διαδικασία μεταβίβασης, το ποσό των υπολειπόμενων φόρων από άλλα ακίνητα μπορεί να παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και να αποδίδεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών ημερών. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζονται οι συναλλαγές των πολιτών, αλλά και τα συμφέροντα του Δημοσίου αφού θα εισπράττονται οι οφειλές από ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι με οφειλές από φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ) που προχωρούν στην πώληση κάποιου ακινήτου, θα μπορούν να λαμβάνουν το προβλεπόμενο πιστοποιητικό από την Εφορία, με παρακράτηση, όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων για το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ποσού ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, χωρίς να απαιτείται ο φορολογούμενος να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση.

Πηγή: www.news.gr
 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο