Ρεκόρ δεκαετίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Στα συμβολαιογραφεία όλης της χώρας άρχισαν να καταφεύγουν από τον Μάιο και μετά χιλιάδες φορολογούμενοι, όταν έγινε γνωστό ότι σε χιλιάδες περιοχές της Επικράτειας επρόκειτο να αυξηθούν - όπως και έγινε τον Ιούνιο - οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων άρα και οι φόροι που προκύπτουν για τις μεταβιβάσεις τους, είτε πρόκειται για γονικές παροχές, δωρεές ή αγορές διαμερισμάτων και κατοικιών. 

Παρότι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που επιβλήθηκαν  σε 3.792 τιμές ζώνης (σε σύνολο 10.216 σε όλη τη χώρα) θα ληφθούν υπόψιν φέτος μόνο για τον υπολογισμό το νέου ΕΝΦΙΑ και για τις μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο μετά την 1/1/2019, αρκετοί φορολογούμενοι άρχισαν να κατακλύζουν ήδη από το Μάιο τα συμβολαιογραφεία. Στόχος να προλάβουν και να προχωρήσουν φέτος στην ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων των ακινήτων  τους ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν από τις αρχές του χρόνου αυξημένους φόρους και μάλιστα με το δεδομένο ότι θα υπάρξουν άλλοι δύο γύροι αυξήσεων το 2019 και 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενώ τον Μάιο μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα σε ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους ελευθέρων επαγγελματιών στο σκέλος των εσόδων από το κεφάλαιο, λόγω των αυξημένων μεταβιβάσεων ακινήτων, σημειώθηκε απογείωση στα έσοδα φτάνοντας τα 27,23 εκατ. ευρώ από 15,88 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι.

«Η αύξηση των εσόδων, όπως σημειώνει στην έκθεσή της η ΑΑΔΕ, οφείλεται στη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών που οδήγησε πλήθος υποψηφίων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωσή τους πριν από την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης από 1/1/2019».

Η προσέλευση των υποψηφίων αγοραστών ακινήτων ξεπερνά κάθε προσδοκία, λένε συμβολαιογράφοι στο newpost και κάτι ανάλογο έχει να εμφανιστεί εδώ και μια δεκαετία. Ενδιαφερόμενοι για αγορές διαμερισμάτων είναι Έλληνες αλλά και αλλοδαποί και αρκετοί προορίζουν τα διαμερίσματα που αποκτούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb, αφού πρώτα τα ανακαινίσουν κατάλληλα.

Μόνο στο Δήμο Αθηναίων από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει 2.100 μεταβιβάσεις όταν πέρυσι ο αριθμός τους το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν μόλις 1.500.

Η αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων στις περιοχές όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές τιμές, αναμένεται να είναι αλματώδης τους ερχόμενους μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου όπου θα ισχύει ακόμη το παλαιό καθεστώς αντικειμενικών τιμών.

Σε ποιες περιοχές γίνονται οι περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων; Σε αυτές που οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν υπέρμετρα όπως για την Αττική το Α' διαμέρισμα Αθηνών (Κολωνάκι, Λυκαβηττός), τα Λιόσια, το Γραμματικό, η Ν.Ερυθραία, το Ν.Ψυχικό, το Κερατσίνι, το Πέραμα κλπ και στην Περιφέρεια στην Κέρκυρα, τη Ναύπακτο, τον Αγ.Νικόλαο Κρήτης ,τη Μύκονο, την Τήνο κλπ.

Πηγή: newpost.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο