Φοιτητικό σπίτι: Πού θα κυμανθούν οι τιμές των ενοικίων

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών θα μπει την Τρίτη 28 Αυγούστου, καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις Βάσεις 2018

Με την ανακοίνωση των Βάσεων 2018 πολλοί θα είναι οι φοιτητές που θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για μετεγκατάσταση στην πόλη που πέρασαν.

 

Είναι μία σημαντική στιγμή τόσο για τα παιδιά, που θα φύγουν από το σπίτι τους και θα πάνε σε καινούργιο μέρος να ζήσουν μόνοι τους, όσο και για τους γονείς, που τα αποχωρίζονται. 

Οι γονείς έχουν να περάσουν έναν ακόμα γολγοθά καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν το ακίνητο που θα στεγάσει τα φοιτητικά όνειρα των παιδιών τους. 

Το τσουνάμι των βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, έχει αφανίσει τα προς διάθεση ακίνητα, ειδικά στις μεγάλες φοιτητουπόλης. Οι τιμές ενοικίασης στις δύο μεγάλες πόλεις -και δη στα κεντρικά προάστια- αλλά και στα Χανιά είναι «τσιμπημένες» συγκριτικά με πέρυσι. 

Τα σπίτια προς ενοικίαση στις περιοχές αυτές είναι πλέον δυσεύρετα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να τα μισθώσουν μέσω της επίμαχης διαδικτυακής πλατφόρμας, Airbnb γιατί  έτσι διασφαλίζουν ότι το ακίνητό τους δεν θα παραμείνει ξενοίκιαστο, καθώς  η ζήτηση είναι μεγάλη, ενώ μεγιστοποιούν και το κέρδος τους. 

« Όταν το όφελος από τη βραχυχρόνια μίσθωση κυμαίνεται στα 800 ευρώ το μήνα για έναν ιδιοκτήτη στο Κουκάκι, είναι προφανές πως σε περίπτωση που αποφασίσει να νοικιάσει σε φοιτητή, το μίσθωμα θα πρέπει να κυμαίνεται τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα», είπε στον Ελέυθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, κ. Θεμιστοκλής - Ανδρέας Μπάκας.  

«Όσο πλησιάζει η περίοδος των εγγραφών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας είθισται να αυξάνονται και οι τιμές, με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις τα ενοίκια να διατίθενται έως και 20% πάνω» τονίζουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου, τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια στην περιοχή διαμορφώνονται από 420 έως 500 ευρώ για ένα δυάρι και από 300 έως 450 ευρώ για μία γκαρσονιέρα. 

 

Αντίστοιχα στα Εξάρχεια κυμαίνονται μεταξύ 250 και 340, όταν τα έσοδα από την πλατφόρμα Airbnb είναι σχεδόν διπλάσια ενώ διψήφια είναι και η ποσοστιαία διαφορά στο Παγκράτι (από 250 έως 350 ευρώ έναντι κερδών περίπου 500 ευρώ/ μηνιαίως αντίστοιχα). 

Η Αθήνα δεν είναι η μόνη που επιβάλλει καπέλο στις τιμές. 

Εξίσου χαώδεις μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης είναι οι διαφορές και στην Κρήτη. 

Από την άλλη μειωμένα έως και 5% εμφανίζονται τα ενοίκια στην επαρχία, γεγονός που παράγοντες της αγοράς αποδίδουν στη μείωση των εισακτέων φοιτητών ή και στη μεταφορά σχολών.

Αναλυτικά, σε τιμές άνω των 6 ευρώ/τ.μ. νοικιάζονται οι κατοικίες σε Παγκράτι, Καλλιθέα, Καισαριανή, Ζωγράφου και Αιγάλεω, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 393 ευρώ, 377 ευρώ, 338 ευρώ, 330 ευρώ και 305 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ένα ακίνητο 71 τ.μ. στο κέντρο διατίθεται προς 383 ευρώ/μήνα (5,9 ευρώ/τ.μ.). Τέλος, στον Πειραιά, όσοι αναζητούν φοιτητική στέγη θα βρουν ενοίκια με μέση τιμή περί τα 346 ευρώ/μήνα.

Κοντά στα 326 ευρώ/ μήνα κινείται η μέση τιμή των ενοικίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στη Χαριλάου το μέσο ενοίκιο είναι στα 322 ευρώ και στην Τούμπα στα 313 ευρώ. Στον Εύοσμο, η μέση τιμή των ενοικίων φτάνει τα 283 ευρώ/μήνα, ενώ στη Σταυρούπολη τα 272 ευρώ.

Στα Χανιά, στα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίζονται από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Airbnb, οι τιμές είναι πολύ υψηλές, με τα ενοίκια να αγγίζουν τα 370 ευρώ/ μήνα, ενώ στην Πάτρα η μέση τιμή των ενοικίων φτάνει τα 244 ευρώ/ μήνα και στο Ρίο τα 274 ευρώ/μήνα.

Στα Ιωάννινα, η μέση τιμή ανέρχεται σε 300 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης στα 304 ευρώ, στη Λάρισα στα 249 ευρώ και στην Κομοτηνή στα 263 ευρώ.

Πολύ χαμηλότερα ενοίκια εντοπίζονται σε πόλεις όπως η Φλώρινα, η Σπάρτη και η Πρέβεζα (192 ευρώ, 241 ευρώ και 266 ευρώ αντίστοιχα).

 Πηγή: www.newsbomb.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο