Ξένοι επένδυσαν €920 εκατ. σε ελληνικά ακίνητα

Περίπου 920 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετήσει ξένοι επενδυτές, κυρίως από την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, στην ελληνική αγορά ακινήτων μέσω του προγράμματος "Χρυσή βίζα”, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που περιλαμβάνει έγγραφο του υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρα.

Μέσω του προγράμματος χορήγησης άδειας διαμονής για αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλιάδων ευρώ, από το 2013 έως τις 27 Ιουλίου 2018, έχουν χορηγηθεί συνολικά σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων 2.968 άδειες. Ο αριθμός αυξάνεται ανά χρόνο: το 2013 (χρόνος έναρξης του προγράμματος) εκδόθηκαν 21 άδειες, 961 το 2017 και 475 το επτάμηνο του 2018.

Ο συνολικός αριθμός των χορηγηθεισών αδειών για επενδυτές και για τα μέλη της οικογένειάς τους διαμορφώνεται σε 6.205.

Οι υψηλότερες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν το 2017, οπότε το ύψος των κεφαλαίων, που εισέρρευσαν στην εγχώρια κτηματαγορά, ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ τη φετινή χρονιά (έως τις 28 Ιουλίου) έχουν επενδυθεί περισσότερα από 190 εκατ. ευρώ). Κατά τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, που απαντά στην κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Σταϊκούρα, εκτός από τα κεφάλαια για την απόκτηση ακινήτου, ένα μεγάλο ποσό έχει δαπανηθεί σε δικηγορικές, συμβολαιογραφικές αμοιβές και σε αμοιβές συμβούλων και μεσιτών.

"Σημαντική είναι η συνεισφορά των επενδυτών και των οικογενειών τους μέσα από τη δαπάνη για την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα μας, εάν ληφθεί υπόψη η οικονομική επιφάνεια και ο τρόπος ζωής τους, αλλά και το όφελος που προκύπτει από υπηρεσίες διαχείρισης και συντήρησης των ακινήτων τους.

Εξίσου σημαντικά είναι και τα δημοσιονομικά οφέλη που προκύπτουν από τους φόρους που εισπράττονται” όπως  αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Η πρώτη πεντάδα

Τις πρώτες πέντε θέσεις της λίστας των χωρών από όπου προέρχονται οι περισσότεροι επενδυτές καταλαμβάνουν η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, ενώ μέλλει να φανεί εάν και κατά πόσο η υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα περιορίσει τις συναλλαγές από τη γειτονική χώρα.

Κατά τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, σε σύγκριση με ανάλογα προγράμματα αγοράς ακινήτου και απόκτησης άδειας διαμονής, διαθέτοντας το χαμηλότερο ελάχιστο ποσό επένδυσης.

Παράλληλα, με την αγορά ακινήτου, ελάχιστης αξίας 250 χιλιάδων ευρώ, δεν προσφέρεται μόνο "χρυσή βίζα” αλλά και ιθαγένεια, καθώς με υπουργική απόφαση του 2018, η άδεια διαμονής ιδιοκτήτη ακινήτου ή μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή, προστέθηκε στους τίτλους οριστικής διαμονής που γίνονται αποδεκτοί για την πολιτογράφηση αλλοδαπών. Με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δικαίωμα για απόκτηση άδειας διαμονής έχουν και όσοι διατηρούν καταθέσεις τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε προθεσμιακό τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.

Πηγή: www.capital.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο