ΤτΕ: Ζεσταίνεται η αγορά των ακινήτων μετά την κατάρρευση

Βουτιά 42,1% κατέγραψαν οι τιμές των διαμερισμάτων από το 2008 έως το πρώτο τρίμηνο του 2018

Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδας η οποία εκτιμά ότι η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν θα επηρεάσει φέτος την αγορά και τις τιμές.  Ομως την επόμενη διετία,, βλέπει την εικόνα της κτηματαγοράς να αλλάξει καθώς θα συνεχιστεί η σταδιακή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές τιμές.

Η αγορά των ακινήτων φαίνεται να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης μετά την κατάρρευση των τιμών στα χρόνια της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 42,1% από το 2008 έως το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η μεγαλύτερη βουτιά καταγράφεται στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 44,5% και στην Θεσσαλονίκη κατά 46,4%.

Όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ:

-   Το 2017 και οι πρώτοι μήνες του 2018 χαρακτηρίστηκαν από ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, αν και καταγράφονται μικτές επιμέρους τάσεις ανάλογα με τη θέση και τη χρήση των ακινήτων, καθώς και από αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα εισοδήματος.

-   Στην αγορά κατοικιών συνεχίστηκαν, αν και με μικρότερη ένταση, οι πιέσεις στις τιμές, ενώ από το δ΄ τρίμηνο του 2017 παρατηρήθηκε τάση σταδιακής σταθεροποίησης των τιμών. Βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2018 ήταν  μειωμένες  οριακά  κατά   0,2%  σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

-   Οι τιμές των διαμερισμάτων, υποχώρησαν το 2017 με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,0%,  έναντι  μείωσης  κατά   2,4%  το  2016.

-    Σωρευτικά, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 42,1% από το 2008 έως το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή η υποχώρηση των τιμών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -44,5% και Θεσσαλονίκη: -46,4%).

-   Στον  κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2017 καταγράφηκαν θετικές τάσεις τόσο στην αγορά γραφείων όσο και στην αγορά καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών. Οι τιμές των γραφειακών χώρων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών  κατέγραψαν  αύξη ση  1,7%  και 1,6% αντίστοιχα για το 2017 συνολικά και ακόμη εντονότερη αύξηση, 3,7% και 2,2% αντίστοιχα, κατά το β’ εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το β’  εξάμηνο του 2016 (προσωρινά στοιχεία).

-    Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ υπερέβησαν τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ νέες στοχευμένες επενδύσεις σε ακίνητα  πραγματοποιούνται  κα ι  από  άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία δραστηριοποιούνται πλέον στην ελληνική αγορά. Οι επενδύσεις αφορούν τόσο ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα όσο και γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, ιδίως στο κέντρο στης Αθήνας και σε διάφορες θέσεις των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας.

To Airbnb αλλάζει το χάρτη της αγοράς των ακινήτων

-   Ο  τομέας  των  βρ αχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα, οδηγεί στη σταδιακή ανάδειξη μια νέας για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικής αγοράς για ακίνητα οικιστικής χρήσης. Ως απόρροια της νέας αυτής δυναμικής, οι πράξεις αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων, σε συγκεκριμένες μάλιστα θέσεις οι οποίες παλαιότερα χαρακτηρίζονταν ως υποβαθμισμένες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αυξάνονται  σημαντικά,  συμπαρ ασύροντας τοπικά τις τιμές. Οι υψηλότερες αποδόσεις οι οποίες εξασφαλίζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται ότι σταδιακά θα οδηγήσουν σε αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα με αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πηγή: news.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο